Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевград Зелена идея: Електромобил ще вози с 80 км/ч екипа на кмета Камбитов, община...

 Зелена идея: Електромобил ще вози с 80 км/ч екипа на кмета Камбитов, община Благоевград брои общо 60 000 лв. със станцията за зареждане

 

Общината иска да купи четириместно ековозило, с радио и климатик, което да изминава 100 км с едно зареждане, отварят офертите в края на февруари

 

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов и екипът му обявиха война на старите коли и мръсния въздух. Те предприемат революционна стъпка и ще се движат с екопревоз през 2018 година.

Атанас Камбитов

Общината иска да купи чисто нов електромобил заедно със станция за зареждане за 58 333.33 лв. без ДДС. Цената на доставката и монтажа на станцията е 2000 лв. без ДДС.

Освен че колата трябва да бъде чисто нова и да отговаря на технически стандарти в ЕС или еквиваленти, екипът на кмета Атанас Камбитов също така иска тя да е категория превозно средство N1 с изцяло електрически двигател, литиевa батерия с капацитет минимум 15 kWh; Електромобилът трябва да изминава 100 км с едно зареждане.

Той ще бъде четириместен и с максимална скорост 80 км в час и максимален товарен обем 1000 литра. Возилото ще е оборудвано с радио, климатик, преносим адаптер (кабел за зареждане от стандартен контакт), а най-хубавото е, че ще бъде изцяло еко с нула изпуснати вредни емисии от въглероден диоксид.

От общината очакват автомобилът да пристигне напълно готов, за да поеме на път, зареден с всички необходими за експлоатацията течности и материали, с необходимите за регистрацията документи, гаранционна и сервизна книжка, както и инструкция за експлоатация на български език.

Комплектът включва кабели за зареждане – кабел/и за зареждане от контактната мрежа и от зарядна станция с накрайник.
Колата ще върви и с 5 години гаранция.

Екипът на кмета Атанас Камбитов ще събира оферти до 27 февруари, те ще бъдат отворени още на следващия ден.

Миналата година Министерството на околната среда и водите обяви, че разширява пилотната програма за насърчаване използването на електрически превозни средства.

 „Всяка администрация ще може да кандидатства за безвъзмездно финансиране от 20 хил. лева за електромобил от категория М1 и N1 и 10 хил. лева – за хибриди (plug-in) от категория M1 и N1. 15 хил. лева ще се дават за малки електрически превозни средства с различно предназначение (категория L7e) и 40 хил. лева за изцяло електрически превозни средства категория М2 и N2 – микробуси”, обяви тогавашният министър Ивелина Василева.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular