Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияЗеленогорски прикани: Време е да се тръгне към децентрализацията на общините

Зеленогорски прикани: Време е да се тръгне към децентрализацията на общините

 

Вече 20 години се говори за децентрализация на общините, крайно време е да се тръгне в тази посока. Това коментира Найден Зеленогорски, член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ и председател на Асоциацията на българските градове и региони.

На хартия България има добри макроикономически показатели, но сме на последните места по доходи, има ниска производителност на труда и хората не усещат развитието на икономиката през собствения си джоб.

Трябва да се заложи повече на регионите и на общините да се даде повече реална власт, каза Зеленогорски. Сега данъкът върху доходите на физически лица отива директно в държавната хазна, ако поне 20% от него остават в общините, ще бъде стимул за местното управление за привличане на повече инвеститори и разкриване на работни места. Това ще повиши и отговорността на местната власт за развитието на регионите, коментира той.

Промените в законите в миналото Народно събрание допринасят за по-добра финансова дисциплина на общините, но все още има какво да се направи, отговори Зеленогорски на въпрос за задълженията на местните власти. Трябва да се мисли за оптимизиране на общините в България, има такива, които не могат да се справят нито финансово, нито да предоставят добри услуги на гражданите и дискусиите по този въпрос трябва да започнат, добави той.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular