Служители на ДАМТН питат вицепремиера Симеонов: Къде са над 336 000 лв., планирани по бюджет за ДМС и облекло, купил ли си е шефът Горновски апартамент в София

Петър Горновски

 

„Минимум 336 000 лв. за допълнително материално стимулиране, които ни се полагат, изчезват някъде в Държавната агенция по метрология и технически надзор. Ние, над 420 души, служители на агенцията, сме драстично ощетени и от настоящия председател Петър Горновски. Всички други институции са си получили парите за дрехи, само ние не.

Валери Симеонов

420 служители сме, на човек се полагат по минимум 200 лв. ДМС на тримесечие. Това прави над 84 000 лв. Разбрахме, че и в метрологията – старата служба на Петър Горновски, положението е било същото – докато той е бил главен секретар, служителите също са нямали ДМС. Хората от там ни казаха, че след като той вече не е бил на работа там, веднага са си получили парите. Затова всички ние искаме той да си тръгне.

Валентин Чиликов

С нас се извършва гавра. Вече имаме нов главен секретар на мястото на напусналия Валентин Чиликов. Тя също каза, че пари няма нито за увеличение на заплатите, нито за дрехи. А по- голямата част от служителите сме на минималната работна заплата, добре че и тя се увеличи. Шепа са тези, които получават 700 лв., още по-малко тези, които вземат 800 лв. Добри заплати получават само началниците и шефовете. Нашите заплати за София и съобразно работата, която вършим, са си подигравка”, пишат на редакционните имейли служители на ДАМТН, които молят да не съобщаваме имената им от страх, че ще бъдат уволнени.

„Разберете, няма къде да си намерим работа, а тук в агенцията хвърляме всичките си сили и енергия и смятаме, че заслужаваме достойно възнаграждение. Разбра се, че Валентин Чиликов си е купил голям апартамент в София, истина ли е, че и Горновски си е купил? Искаме да знаем как със заплатата от ДАМТН Чиликов си купи апартамента, че даже вече го изплати.

Надяваме се да зададете тези въпроси на двамата, искаме те да отговорят публично. Разбрахме и че вицепремиерът Валери Симеонов е съученик на Петър Горновски. Силно вярваме, че той ще даде отговор за пълния финансов хаос и криза в агенцията. Искаме да бъде огласен и докладът от Сметната палата, ровиха из командировъчните. Защо се крие, искаме да знаем откриха ли нещо нередно? Имат ли право служителите на Сметната палата да го крият? Защо не е качен на сайта на агенцията и на Сметната палата? Запознат ли е вицепремиерът Симеонов с него?”, питат служителите. Те разказаха още, че в бюджета на агенцията всяка година се планират средства за работна заплата, ДМС, командировъчни, извънреден труд, капиталови разходи, представителни разходи и др.

„Реализирани са икономии от неизплатени заплати на незаети бройки, неизплатено ДМС. Ние питаме вицепремиера Симеонов и Горновски къде са средствата? Ние, служителите, които се бъхтим, получаваме мизерни заплати, независимо че вършим работата и на незаетите бройки. А ръководството не прави никакви икономии от представителни разходи.

Каквото и да става, няма наказани, има просто напуснали по собствено желание. Къде са плануваните по бюджет средства? Ако са прехвърлени по друго перо и изхарчени за други цели, законосъобразно ли е това, г-н Симеонов?”, питат служители на агенцията.

Редакцията на вестник „Вяра” многократно е правила опит да се свърже с вицепремиера, за да постави на вниманието му всички въпроси, които вълнуват 420 служители, заливащи ни с имейли и апели за помощ.