Всичко за BMW Vision iNext

BMW представя своята електрическа студия Vision iNext. SUV-ът показва, накъде са се насочили баварците

Със студията си Vision iNext от BMW показват, как ще изглежда напълно електрическото бъдеще на марката. През 2021 ще се появи и серийният модел, който ще стане и флагман на новата i-флотилия. Заради голямото търсене на SUV-моделите BMW са избрали именно такава форма на каросерията. Големият двоен „бъбрек“ в предницата символизира, че Vision iNext е изцяло електрически автомобил. 3D елементи правят „радиаторната решетка“ по-пластична. Тъй като не е необходимо охлаждане на двигателя, решетката е затворена. Зад нея са разположени сензорите и радарите за автономното придвижване. LED фаровете са тесни и имитират муцуната с двойни фарове на BMW. Сините акценти подчертават принадлежността към -семейството на BMW-i. Когато отключите студията, те светят. Отстрани формата на SUV личи още повече. Линията на покрива е издължена, а надвесите на каросерията са сравнително къси. Големите стъклени повърхности осигуряват добър обзор за пасажерите. Концепцията е качена на 24-цолови джанти, които са аеродинамично оптимизирани. В iNext няма странични огледала, затова пък камерите заместват погледа назад. Вратите се отварят срещуположно, а студията няма средна колона. Задницата е широка, а задните светлини – L-образни. Тук също има акценти в синьо. От BMW не посочват информация относно техническите данни.

Вътрешното пространство определено е кулминацията на iNext. Студията на BMW предлага четири места – водачът и пътникът до него седят на отделни седалки и гледат към два монитора, при което най-вече централният монитор впечатлява с размерите си. Отзад пътниците седят върху асиметрични повърхности. С цел по-добра комуникация по време на автономното управление на модела подглавниците на предните седалки се сгъват – хубава идея. Когато водачът управлява сам автомобила, се появяват педали на газта и спирачката. Материалите не са от животински продукти, а блестят със светли и топли цветове.

Дизайнерите на интериора на iNext са се справили чудесно без наличието на бутони. Вместо чрез тях въвеждането става с гласови команди и чрез разположения в средата тъчскрийн – или посредством чувствителни на допир повърхности отзад и чрез реагиращата на допир масичка между двете предни седалки. Дървената ѝ повърхност е чувствителна на допир. „Shytech“ нарича BMW този вид скрита техника. За пасажерите на задните седалки има прожектор, който прожектира дигитални съдържания в книги – на принципа на Augmented Reality. Тук става ясно, какво цели BMW с iNext: да разбие границите между дигиталното и аналоговото, за да направи използването на техниката лесно и достъпно. Вероятно няма да видим всички тези екстри в серийната версия.

От 9-ти до 14-ти септември 2018 г. BMW Vision iNext пътува по света. От Мюнхен през Ню Йорк до Сан Франциско и накрая в Пекин. За целта нов Boing 777F изпълняваше ролята едновременно на сцена и средство за транспортиране на модела. Макар, че е доста спорно, дали един автомобил без вредни емисии трябва да бъде разкарван по света с цел презентация, данните на използваната техника са впечатляващи: 7,5 километра кабели, 78 000 LED-светлини в 165 видео LED-модула и десет светлинни прожектора пътуват в този Boing, за да представят визията за бъдещето на BMW.