След Съвета по сигурността: България настоява Турция да спре военната операция в Сирия

България настоява Турция да спре военната операция в Северна Сирия, защото рискът от хуманитарна криза е много голям.

Това стана ясно след провелия се днес Съвет по сигурността към Министерския съвет, по време на който беше обсъдено рязкото изостряне на ситуацията в Сирия.

След края на Съвета по сигурност министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева информираха президента Румен Радев за резултатите от днешното заседание.

Премиерът Бойко Бориов е категоричен, че военната операция на Турция в Сирия трябва да спре, защото рискът от хуманитарна криза е много голям. Вече набелязаните мерки по границата ни работят идеално и няма промяна в ситуацията спрямо началото на конфликта между Турция и Сирия, каза той.

“Няма никаква промяна от това, което е било миналата седмица или по-миналата. Нула мигранти на границата с Турция, по-голям натиск откъм Гърция, но там сме взели повече мерки и също е спокойно”.

По отношение на налагането на санкции срещу Турция, Борисов отчете, че страната ни ще претърпи загуби в милиарди левове от налагането на такива. Затова той се надява дипломацията да даде резултат:

“Ние имаме над 5 млрд. долара стокооборот с Турция и са наши съседи, така че за операцията сме категорично против да продължава, защото носи хуманитарна криза. Ние със санкциите с Русия хем къде-къде ни е по-малък стокооборотът, загубихме над половин-един милиард лева, а при едни санкции с Турция ще загубим милиарди, така че надявам се дипломацията и обединените усилия на всички да дадат резултат”.

Борисов беше питан и за направено изказване от външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, който благодари от Азербайджан на Борисов за това, че “България подкрепя военната операция на Турция”. Борисов отрече да е правил подобни изказвания.

“Аз никога не съм подкрепял операцията, а съм подкрепял споразумението с Турция и това, че Турция го спазва на сто процента с България – ясно и точно”.

Министър-председателят припомни още:

“Да не забравяме, че Турция е член на НАТО и може да поиска задействане на член 5-и, който се отнася до колективната отбрана. Тогава ще стане интересно”.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет бе обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурност.

В работата на съвета традиционно участваха вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на вътрешните работи, ръководителите на специални служби, както и съветници на президента.

В рамките на своите заседания Съветът по сигурността анализира и прави изводи на базата на текущата информация за рисковете пред националната сигурност, като се взимат предвид и данните на специалните служби.

При необходимост съветът може да планира конкретни мерки, за да се неутрализират заплахи пред националната сигурност.

Само преди дни след посещение в Йордания, където обсъди ситуацията в Близкия изток, премиерът Борисов констатира:

“Войната в Сирия, войната в Либия – трябва да знаете, че там ситуацията просто е изключително сложна. А от това, че в момента тази война, която се води в Сирия, десетки хиляди бойци на “Ислямска държава”, техните семейства тръгват във всички посоки и ние трябва да бъдем много подготвени“.

Също в неделя вицепремиерът Красимир Каракачанов каза, че на този етап няма бежански натиск по българските граници, но армията има готовност да реагира при необходимост.

Каракачанов подкрепя мнението на министър-председателя, че спрямо Турция трябва да се работи със средствата на дипломацията:

“Европейските страни реагират по-бавно и по-мудно и при една голяма бежанска вълна ние ще бъдем отново на топа на устата, както се казва. Така че ние трябва да си подготвим нашите мерки, да си подготвим задачите, за да предотвратим или да респектираме подобна вълна. В този момент най-малко подходящо е България да играе ролята на инициатор на санкции или остри позиции“, каза Каракачанов./БНР