Saturday, May 4, 2024
HomeСкоростиАвтомобил на старо: Suzuki Jimny

Автомобил на старо: Suzuki Jimny

Малък, повратлив, обичащ катеренето – това са аргументите в полза на Suzuki Jimny. В отрицателната графа на баланса обаче виждаме проблеми с качеството и безопасността.

Благодарение на ръчно включваното предаване към предния мост и понижаващата предавка Jimny е познат още от 1998 г. като действително талантлив катерач – но купувачът на употребяван екземпляр не би трябвало да държи особено на комфорта, мястото, безопасността и оборудването.

Двигател: Изборът при Suzuki Jimny може да се обхване с един поглед. Наред 1,3-литровия бензинов двигател с 86 к.с. се предлагаше 1,5-литров дизел с впръскване common rail и мощност 65 или по-късно 86 к.с. Наистина и двата агрегата не са особено темпераментни или пък тихи, но при излетите в пресечена местност и двата са напълно достатъчни, за да задвижват тежащия 1,1 тона Jimny. Каросерия: Малкият японец се предлага с ламаринен покрив, както и в кабрио версия с просто, донякъде трудно за поставяне закопчаващо се покривало. То обаче отпадна от началото на 2011 г. При по-старите екземпляри ръждата продължава да играе роля, затова си заслужава да разгледате внимателно по-специално багажника.

Изработка: Качеството на материалите и на сглобяването в интериора не е особено високо. Седалките са тесни, облегалките – тънки, навсякъде цари изобилие от пластмаса. По-старите екземпляри имат склонност към тракащи шумове.

Безопасност: Напразно бихте търсили както странични въздушни възглавници и такива за глава, така и електронна програма за стабилност (ESP). Спирачките действат слабо, а при продължително натоварване ефективността им намалява още повече. Цялата спирачна уредба често получава слаба оценка при техническите прегледи.

Ходова част: През 2008 г. се констатира, че при лосовия тест Jimny заплашва да се преобърне, а на завоите се клатушка опасно.

Кой двигател ви препоръчваме

Най-подходящ е предлаганият от 2005 до 2009 г. 1,5-литров дизел, защото в сравнение с бензиновия мотор разполага със значително по-голям въртящ момент – което е важно и за движение по пресечен терен.

Кой тип каросерия да изберете

Версиите кабриолет се произвеждаха до 2009 г. за европейския пазар от Santana в Испания. Качеството на изработката беше по-лошо, а податливостта на ръждясване – по-висока, отколкото при другите варианти на Suzuki Jimny. Освен това закрепваното с копчета покривало се оказва трудно за поставяне и често пропуска вода. По-добрият избор е нормалната версия.

От коя година да е моделът

Едва през 2012 г. Suzuki Jimny беше подложен на поредна преработка. Поради това е за препоръчване да се насочите към обновената версия, произвеждана от 2006 г. нататък.

Кое ниво на оборудване е подходящо

Най-добре е да обърнете внимание на специалните модели с добро оборудване, като например Jimny „Style“, предлаган от началото на 2006 г.

Колко е надежден

Мнението на експертите от Dekra: Suzuki Jimny вече не може да съперничи на по-съвременните конструкции и поради това заема последните места във всички категории пробег. Всички компоненти се представят по-зле от средното ниво, като особено лошо впечатление прави спирачната уредба. Наред с износените спирачни накладки и дискове тук доста често се срещат силно корозирали тръбопроводи. Не са редки и дефектните механизми за регулиране на обсега на светлините, както и грешки в бордовата система за диагностика./ams.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular