Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаАдминистрацията на ВиК-Дупница остана без ток, ЧЕЗ дръпна шалтера заради борчове

Администрацията на ВиК-Дупница остана без ток, ЧЕЗ дръпна шалтера заради борчове

Общината спасява дружеството с 50 000 лв.

Община Дупница предоставя 50 000 лв. на „ВиК Дупница”, с които дружеството ще заплати натрупани задължения за ток. Сумата бе отпусната по предложение на кмета Методи Чимев на извънредното заседание на Общинския съвет във вторник, свикано във връзка с приемането на бюджета за 2022 година. Докладната бе подкрепена единодушно от всички присъстващи на сесията 29 общински съветници. Тя бе внесена допълнително, тъй като се наложило спешно осигуряване на средствата, с които да се плати борчът на дружеството.
“ЧЕЗ Разпределение България“ дръпна шалтера на административната сграда на ВиК Дупница заради неплатена ел. енергия. Задълженията са над 300 000 лв. Търсим аварийно решение на проблема, с който дружеството не може да се справи. Това е жест на общината към ВиК, за да бъде включено ел. захранването. Сумата ще бъде преведена от сметка на общината към ЧЕЗ”, обясни Чимев.
Темата провокира поредните коментари по адрес на агонизиращото общинско дружество, чиято управителка Красимира Иванова бе в залата и направи разяснения за ситуацията.
„Положението във ВиК е супер тежко и критично. Дружеството влиза от запор в запор. На ръба сме”, заяви председателят на Общинския съвет. В свой стил Костадин Костадинов се обърна към колегите си от опозицията: „Стига сте спали! Вземете темата, сложете я на копието и да видим какво ще трябва да направим с това дружество! Какво ще направят депутатите Бойко Клечков и Снежанка Траянска и колегата им от „Продължаваме промяната” за Дупница и ВиК?!”
Само към доставчици задълженията са 1 млн. 450 хил. лв. Отделно операторът има дългове към НЕК, ТЕЦ „Бобов дол”, към персонала, за осигуровки, данъчни и други задължения, разбра се от информацията, изнесена от ОбС шефа. „Спасението на давещите се е в ръцета на самите давещи се”, заяви Костадинов. Председателят предупреди управителката Иванова, че ако в дружеството не разберат, че „сами трябва да се изтласкат”, от общината няма да се поколебаят да сменят ръководството на предприятието.
Нещата във В и К ден след ден вървят към влошаване. Има два пътя: увеличение на цената на водата и подобряване събираемостта. Инкасаторите да затегнат обръча. Няма съседи, няма приятелство. Всеки трябва да си плаща разходваната вода. Не е тайна, че ВиК се брои за пристан за наши и ваши хора, това са само част от думите на градоначалника за оператора.
Обръщение, свързано с проблеми във „В и К”, в началото на заседанието направиха от БСП. От името на групата Валентина Караганова изрази стновище във връзка със зачестилите оплаквания за задължителна подмяна на водомери. Социалистите посочват, че е нередно гражданите да научават, че трябва да се сменят водомери, от бележки, разлепени на входовете на блоковете. От БСП са категорични, че трябва да се направи информационна кампания и гражданите да бъдат запознати с възможностите, които имат, същността на услугата и нейната себестойност. Периодична проверка на водомерите се прави на 10 години. Говори се за проверка, не за подмяна. Относно 10-годишната годност възникват въпроси дали датата на производство или датата на монтажа и пломбирането на водомера ще се счита за валидна. В някои от домакинствата са поставени нови водомери. Това означава, че хората не могат да бъдат задължени на общо основание, а след установяване, че водомерът е стар или не е минал периодът на проверка, посочено бе още в изявлението.
Валентина Караганова цитира чл. 34 „а” от Наредба №4, публикувана в бр. 63 на „Държавен вестник” от 2012 г., влязла в сила от 17 август същата година.
Обръщението е свързано с оплаквания, че абонатите на дружеството са притискани от новото ръководство да купуват нови водомери, заблуждавайки гражданите, че старите са за смяна.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular