Friday, May 10, 2024
HomeРегионДупницаУнизително! Болни, слепи и сакати пенсионери обикалят пощенски клонове за 70 лв.

Унизително! Болни, слепи и сакати пенсионери обикалят пощенски клонове за 70 лв.

  • Срив в системата на пощите доведе до отчаяние възрастните хора от Дупница, питат: “Това ли е промяната?”

  • Искат Кирчо Усмивката да си ходи в Канада, а правителството да се маха

  • Това е великденска гавра с нас, споделят хората, наредени на километрични опашки

Пенсионери с исхемични болести на сърцето, инсулти, операции, трудноподвижни и такива, които са на пределна възраст, бяха принудени да се редят часове наред на опашки пред Централната поща в Дупница, за да си вземат пенсиите и отпуснатите по 70 лева за Великден. Срив в централната система на Български пощи накара хората от третата възраст, както и всички, които получават различни видове социални помощи, да обикалят дни наред клоновете на града и да се редят на различни опашки. Само 5 дни преди големия християнски празник, пенсионери изпълниха стълбите на централния пощенски клон в града и чакаха за пореден ден на студа, за да вземат „заветните” 70 лева. На моменти опашката се стигаше почти до фонтаните на площада. Заради напредналата им възраст и здравословни проблеми, мнозина от пенсионерите не издържаха и се отказваха. Баби и дядовци с просълзени очи коментираха, че са подложени на истинско унижение.

Анка Билярска

„Това, което виждате в момента се нарича –празнична гавра. След ежедневното унижение, на което сме подложени с „мижавите” пенсии, сега за награда получаваме и порция празнична гавра. Как не ги е срам не знам! Какво пречеше на това правителство да преведат парите за Великден заедно с пенсиите? Но, не, трябва до последно да ни унижават. За капак сега има и срив в системата. Ходих на гарата вчера, за да си взема парите, но от там ми казаха, че има проблем. Сега съм тук от 9 часа сутринта, в момента е 11.30 и още не съм влязла да взема парите, за да мога и аз да купя нещо. Имам две тежки операции- едната е бъбречна, а другата е онкологична. Преди няколко години ми оперираха и ставата, едвам си седя на краката, но се редя тук от часове, защото вътре работи само едно единствено гише. Как са го измислили това, не знам. Тези неща могат само тук в България да се случват. Ако бяхме нормална държава, ако бяхме дори съседна Гърция, всички щяха да скочат и да търсят отговорност на управляващите. Дори и младите, защото някой си е позволил да унижава техните родители, баби и дядовци. При нас обаче не е така, този народ е търпял 5 века робство и ще продължи да си робува и днес”, сподели Иванка Георгиева, която живее в квартал „Васил Левски”.

Славе Билярски

Предишния ден жената се е редила на клона при жп гарата, откъдето е насочена към Централна поща. Тя е категорична, че в България положението е по-зле дори от Украйна. „ Ние сме по-зле от украинците, които в момента са във война. Дано там всичко приключи, но ние сме във военно положение всеки божи ден. Това е промяната в България. По пътя на тая промяна следващия месец няма да има и пари за пенсии. Ще ядем коприва и ще седим на слънце да се топлим. Помнете ми думата, нещата са тръгнали точно натам. Слушам ги по телевизията, само заеми се теглят, а къде отиват тези пари никой не знае. Непрекъснато обясняват от правителството, че пари има, а ето ни тук –висим на опашки за едни 70 лева. Как не ги е грях, нормално ли е това да се случва само няколко дни преди празника. Да не можеш нищо да купиш. Но има Бог и той гледа, рано или и те ще остареят и дано да са това дередже”, сподели с мъка жената, която това лято ще навърши 72 години.

Във фоайето на пощата имаше само три стола, на които възрастните хора можеха да се поседнат, като се налагаше да се редуват.

На километричната опашка се редеше и майка на две деца, които получават т.нар. „сирашка пенсия”, за починал родител. За да може да получи парите за своите деца жената в продължение на два дни обикаля пощенските клонове в града. „Ходих и се редих на клона в жк „Бистрица” , сега се редя за втори ден. Вече над 1 час съм на опашката, а ходя на работа. Налага ми се втори ден да отсъствам, обаче това никой не го интересува. Най-елементарното е, че можеха да направят едни списъци, за да знаем къде да се редим и откъде да ги вземем тези пари.Така висиш и си губиш времето за нищо. Силно се надявам поне сега да успея да взема парите и да се върна на работното си място. Като гледам обаче, може и днес да не стане”, коментира Василка Калпакчиева.
Тя се надява, че ще се справи с разходи по предстоящите празниците „За Великден по 70 лева мога да се съглася, но с размера на пенсиите изобщо не съм съгласна.Не може две деца да се гледат с 290 лева на месец- храна, дрехи, джобни за училище, за детска градина. Живеем и на квартира, синът ми е на 11 год., а дъщерята е на 3 год. Нямаме право на социална помощ, защото според държавата аз с парите от детските и пенсиите съм „много богата”. Работя на минимална работна заплата и моя е отговорността да си плащам всички сметки и да си гледам децата. Искам да съм нормален гражданин, ама трудно се получава. Мизерията е пълна. Не ти стига болката, ами търпим и унижение. Ако не са родителите да работят и да ни помагат, оцеляването е невъзможно. ”, категорична е Василка Калпакчиева.

 


„И после искат да седим тук. Няма да седим, то не си и заслужава. Ако могат да ме чуят управляващите, искам да им кажа направо да си подадат оставките и да напуснат държавата. Да се откажат от българското си гражданство, защото те не мислят за нас. Това не са българи! Гледат някакви неща, които нас не ни касаят и не ни вълнуват. Да се махат! ”, призова младата майка.
Възрастно семейство от Дупница разказа, че за трети път се редят заедно на опашка, за да вземат пенсиите, средствата по ТЕЛК решение и станалите като „прословути” 70 лева великденски добавки. „ Мъжът ми си взе пенсията в квартал „Бешика”, но тогава не му дадоха тези 70 лева, защото не били към нея. В понеделник се редихме за парите от ТЕЛК, а сега за трети път, но за тези 70 лева. Стана така, защото системата не работи и от „Бешика” ни казаха, че трябва да отидем в Централната поща”, разказа за перипетиите”, Анка Билярска. „ На 74 години съм, ходя с бастун, имам операции и пия една торба лекарства. Имам рядко заболяване на тимусната жлеза, а преди две години едвам ме спасиха ”, сподели съпругът й Славе Билярски. Той се оплака, че не чува и не вижда, но е поставен в ситуация три дни да обикаля и да се реди на опашки, за да вземе полагащите му се от държавата средства. „Ще се редим, що да правим, има сметки да се плащат”, въздъхна дядо Славе. С бастун се крепеше и неговата възрастна съпруга, която също страда от ред болести.”Аз съм с болно сърце, имам пейсмейкър, прекарала съм исхимичен инсулт, имам и операции на очите и седя да се редя. Още няма 3 месеца, откакто ми е сменена ставата. Такава е сега организацията в България и „грижата” за пенсионерите. Ще седим и ще се редим часове наред, защото трябва да се яде”, въздъхна Билярска.Тя сподели, че е оптимист по душа, но този път всякакъв оптимизъм по отношение на личното й бъдеще и това за страната се е изпарил напълно. Тя е категорична, че политиците са длъжни да обърнат внимание на положението на българските пенсионери. „Уважавам всяко живо същество, но не може хора, които преди няколко дни са дошли на българска земя да се ползват с по-големи предимства от нас, които сме съградили България. Те я продадоха. Болно ми е!”, разплака се възрастната жена.Тя с мъка сподели, че парите предвидени като добавка за Великден няма да й стигнат за нищо. На трапезата за празника ще посрещнат само едното си дете, защото другото е заминало емигрант в Канада. „Като го чуя по телефона му казвам: –Я, си приберете Кирчо Усмивката да не съсипва държавата! Моите уважения към личността му, но той няма опит и е много млад. Изпълнява чужди поръчки и лично според мен не е дораснал да управлява държава. Това не се учи на книга, трябва му житейска практика”, категорична е Анка Билярска. Тя определи като унизително и обидно положението, в което са принудени дни преди празниците да се редят по опашки. „Не е само обидно, то е болно… Голямата част от пенсионерите не са добре, а виж как са сме се наредили за тези мизерни пари”.
Голяма част от възрастните хора бяха силно притеснени, заради противоречивата информация по отношение на крайния срок, в който могат да получат парите си. „Не знам кога. Има някакво работно време и там пише, че до четвъртък се работи, после се почива. Едни казват, че парите ще се изплащат до 21-ви, други -до 2 май, а трети пък, че който не ги вземе сега, ще ги получи със следващата пенсия. Не знаем кое е вярно, но и няма значение, защото като нямаме пари за празниците ще се редим тук като животни на заколение и ще чакаме”, споделиха възмутени хора от опашката.
Истински скандал назря, когато служителка от централния пощенски клон излезе, за да съобщи, че няма да бъдат изплащани средства на хората от селата. Негодуванието на пенсионерите, които бяха пристигнали от съседните населени места стана неописуемо, след като чуха – „Даваме само за Дупница. От селата да не се редят”. Пръв скочи Стоил Пишимаров от село Червен брег, който се беше редил повече от два часа. „Това ли ви е работата? Това ли ви е промяната? Как не ви е срам, втори ден идвам тук и се разкарвам. Сутринта по телевизията казаха едно, вие тука говорите съвсем друго”, развика се Пишимаров. Служителката на пощата го посъветва да търси промяната от парламента и там да протестира.

Дядо Никифор от Дупница и неговия приятел

”Ходи горе на парламента и им се карай колкото щеш. Миналата нощ не сме спали, тази нощ не сме спали заради вас и да направим списъците. Само за Дупница даваме!”, категорична бе служителката на пощите.
„Сутринта ги гледах по телевизията и казаха, че всеки човек може да отиде и да си вземе пенсията. Сега обаче друго се оказва.В чера идвах-не взех пенсия. Днес идвам –пак не мога да взема. Това ли е промяната? Това, което става тук е срамота! Съсипаха ни живота, кажете какво да правим? Това е унижение на народа. Какъв е този срив в системата? Парите ли откраднаха? Какво стана? Миналата седмица изтеглиха 500 милиона, къде са тези пари? Къде са отговорните и защо се крият? Аз съм с 10 лева в джоба. Мога да напазарувам хляб, сол и олио, ама и то вече стана много скъпо. Срам и унижение! Те, това е! Това не е промяна, това което ни се случва е нещо, което не може да се опише”, коментира разгневен от създадената ситуация Пишимаров.
За втори път на опашка, заради неработещата система се редеше и дядо Никифор от Дупница, на 78 години .Той бе придружаван от свой приятел, който също вече имаше два неуспешни опита да се добере до собствените си пари.
„За втори път идваме. От 8.30 сме тука, сега е 10.30. Като гледаме напред колко хора има, значи поне още толкова ще стоим. Само на една каса се работи и всичко върви много бавно. Не знам какво пречи поне на две- три каси да се работи и хората да минават по-бързо. Оправия няма. Не можеха ли да обявят нещата по телевизията или да си оправят компютрите, а не да става това. Какво ще става с тези пари, ще приключат ли с изплащането или ще се депонират не знаем. А с тези 70 лева ще можем да вземем точно по 2 килограма агнешко и козунак. И това е всичко”, сподели пенсионерът от Дупница.


Наша проверка на място във вторник установи, че в Централния клон на пощата парите се изплащат само на едно гише. Една служителка е заета с издирването на имената в списъците, а други две с изплащането на средствата. Причината е, че има само една ведомост, в която са качени имената на имащите право на пенсии, великденски надбавки и други видове помощи.
Във фоайето на пощата имаше само три стола, на които възрастните хора можеха да поседнат за кратко, тъй като им се налагаше да се редуват. Голяма част от наредените на опашката имаха различни болести и едва стояха на краката си. За клиентите на пощата няма достъп до тоалетна и вода, а на няколко пъти се наложи хора да подават собствени шишенца с минерална, за да може някой да напръска лицето си и да се свести.
Заради срив в системата не можеха да се плащат сметки, да се получават и изпращат писма и колети.

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Важно е, че депутатите и министрите си взеха навреме по една заплата. Дано им приседне!

Comments are closed.

Most Popular