Monday, May 6, 2024
HomeАктуално от днесАлександър Анин внесе жалба в ОИК – Дупница, срещу Лидия Павлова

Александър Анин внесе жалба в ОИК – Дупница, срещу Лидия Павлова

Обвини журналистката в незаконна агитация в района на ОУ „Н. Рилски“

Комисията категорична: Няма нарушения

Александър Анин e внесъл жалба в Общинската избирателна комисия (ОИК) срещу журналистката Лидия Павлова за неправомерни действия в района на секционни избирателни комисии (СИК), намиращи се до училище „Неофит Рилски“ в Дупница. Анин е сигнализирал по телефона, а след това и писмено, че Павлова извършва незаконна агитация пред 6 секции и същевременно влиза в пререкания със застъпници на кандидата за кмет от партията, която представлява и от която бе избран за общински съветник. Посочил е, че е заснет материал под формата на провокативни интервюта, съдържащ директни нападки, и този материал се излъчва на живо в сайта на електронната медия „Четвърта власт“. При незабавно последвалата проверка от комисията не са установени нарушения и жалбата е оставена без уважение.

„Работна група на ОИК –Дупница, незабавно посети на място посочените секции и констатира, че на място е била Лидия Павлова, представляваща онлайн медията „Четвърта власт“. В момента на извършването на проверката същата вече се е отдалечавала от района на цитираните избирателни секции. Присъстващите на място избиратели предоставиха данни, че Лидия Павлова се е намирала в двора на училището, където са разположени секциите, и в качеството си на журналист е задавала провокативни въпроси, включително такива, насочени към обсъждане на вота на избирателите на втори тур на изборите на 05.11.2023г. На комисията не бяха посочени конкретни избиратели, както и конкретни данни, които да попадат в приложното поле на забраните по чл.182 от ИК“, съобщават от комисията.

„След обсъждане на изложената фактическа обстановка, ОИК- Дупница приема, че са налице данни за извършена пред секции, разположени в ОУ „Неофит Рилски“, незаконна агитация, но тези действия не са установени по предвидения в ИК ред, като липсва яснота в какво конкретно се е изразила незаконната агитация, какви призиви са отправени по смисъла на §1., т.17 от ИК и точният период от време, в който са извършени действията.
По отношение на соченото от жалбоподателя излъчване на живо в социална медия, бе извършена проверка на сайта на социалната медия: https://4vlast-bg.com/, но не бяха констатирани публикации, които да представляват излъчване на живо. Доколкото сайтът разполага с фейсбук секция, ОИК- Дупница счита, че е приложима трайната практика на Централната избирателна комисия. Съгласно тълкуването на ЦИК, на основание „§ 1, т. 15 от ДР на ИК не са медийни услуги социалните мрежи, като фейсбук, с оглед на което избирателните комисии нямат правомощия да контролират социални мрежи.“

Поради изложените по-горе обстоятелства ОИК – Дупница, счита, че не са налице действия, по отношение на които може да се произнесе. С оглед изложеното и на основание чл.87, ал.1, т. 22 от ИК, ОИК- Дупница, реши: Оставя без уважение жалба с вх. № 346/05.11.2023 година в ОИК – Дупница, подадена от Александър Анин“, гласи решението, подписано от председателя на комисията Мария Чомакова. То подлежи на обжалване в тридневен срок пред Централна избирателна комисия по реда на чл. 88, ал. 1 от Изборен кодекс.

RELATED ARTICLES

Most Popular