Thursday, May 2, 2024
HomeРегионРилаОбновяват музей „Алекси Рилец“ в Рила

Обновяват музей „Алекси Рилец“ в Рила

Три фирми се борят за ремонта, струващ над 165 000 лв., осигурени от общината по проект

3 фирми се борят за обществената поръчка за текущ ремонт на музея в Рила, обявена от общината в града. Офертата на „Булплан инвест“ ООД – Кюстендил, е за 139 030 лева. „Кри строй“ ЕООД – Благоевград, предлага да извърши предвидените дейности срещу 164 946, 01 лева. Предложението на „Ас- строй 67“  ЕООД – Самоков, е за 110 822 лева. Поръчката е на стойност 165 260,46 лева без ДДС. Финансирането е осигурено по проект на общината „Подобрени условия за достъп и представяне на културното наследство в община Рила“.

Предвидено е пълно обновяване на музей „Алекси Рилец“. Намиращата се на първия етаж изложбена зала е в добро състояние, тъй като са извършвани ремонти, но е необходимо преустройство, посочено е в документацията. Там се споменава, че стените не са в добро състояние, поради което са покрити с текстилен материал. В добро състояние е подовата настилка. Музеят разполага с нужните витрини за експозиция. С преустройството ще се създаде нова изложба, обхващаща всички исторически периоди. Това предполага обособяването на нови експозиционни пространства, в които да бъде изложено културното наследство. Затова се предвижда преграждане на изложбената зала, при което ще се обособят кътове за експониране. Подобряването на експозиционните пространства включва още изграждане на обслужващи помещения и пространства, като: експозиционна работилница за обработка на артефакти (лаборатория); обособяване на фондохранилища, в които да се съхраняват материалите, които не са реставрирани и не са включени към изложбената експозиция, но биха могли да бъдат на следващ етап; музеен магазин; работилница за сувенири; кътове за развитие на научна дейност; пространство за провеждане на презентации и семинари. Главният вход на музея ще бъде преместен, а входът, използван сега, ще се превърне в изход и там ще има своеобразен „павилион“ за продажба на сувенири. Заложени са и дейности по подмяна на дограма и врати, обработка на стените, ремонт на санитарните възли и покрива.

„Обновяването на експозиционни пространства и организиране на нови изложби ще даде възможност да бъде представено по-атрактивно културно-историческото наследство на община Рила. Ревитализираният обект ще предостави възможности за задържане на потока от туристи на територията на населеното място и от своя страна ще доведе до непреки икономически ползи за местния бизнес и местното население“, посочват от общинската администрация. В музея в Рила се съхраняват над 1200 фондови движими паметници на културата.

Известно е, че преди около месец официално бе открита реставрираната средновековна църква „Св. Архангел Михаил“. Целта на общината е да се оформи групов паметник на културата — „Ансамбъл  „Бабинска махала“, в който още бъдат включени и килийното училище „Св. св. Кирил и Методий“, и музеят. За привличането на интереса на туристите към този уникален ансамбъл се създава сайт. Ще има и информационни брошури, карти с маршрути, презентации на няколко езика. Предвидено е и закупуване на оборудване за осъществяване на дейностите по посрещане на туристите.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular