Sunday, May 12, 2024
HomeНовиниБългария"Алфа рисърч": ГЕРБ изпреварва ПП, доверието в премиера пада драстично

“Алфа рисърч”: ГЕРБ изпреварва ПП, доверието в премиера пада драстично

Намалява одобрението и на кабинета като цяло

Отлив на подкрепа за партиите от управляващата коалиция, консолидация сред привържениците на ГЕРБ, мобилизация на радикален вот – това показва национално представително проучване на „Алфа рисърч”, проведено между 8 и 14 април 2022 г. сред 1037 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.
Политическата турбулентност през последните два месеца предизвиква и ускорена динамика в електоралните нагласи на българите. Регистрираните към момента предпочитания изглеждат по следния начин:
С 21.7% от решилите да гласуват, ГЕРБ излиза с около 3 пункта преднина пред ПП, а основен фактор за това разместване е вътрешнопартийната консолидация. Макар да продължава да е един от най-остро критикуваните партийни лидери, Бойко Борисов запазва доверието на 19.1% от пълнолетните българи.
Рязък спад на доверието към правителството, премиера и управляващото мнозинство, задълбочил се още повече след публичните раздори между коалиционните партньори, отчитат от „Алфа рисърч”. Преобладаващи са песимистичните очаквания, че кабинетът ще успее да овладее текущите кризи. Кредит на доверие избирателите дават в борбата с корупцията и съдебната реформа.

Проучването регистрира спад в одобрението (от 35% на 19%) и рязък скок (от 23% до 48%) в неодобрението за дейността на кабинета „Петков“ за периода февруари – април 2022 г. Същата тенденция е налице и в рейтинга на премиера: положителните оценки спадат от 39% на 23%, а отрицателните нарастват от 21% до 48%.
Най-динамични през последните два месеца са нагласите на партийните симпатизанти на формациите от управляващото мнозинство. Експресно проучване на “Алфа Рисърч” за предаването „Референдум“ на БНТ през миналата седмица установи, че зад коалицията най-твърдо стоят избирателите на ПП и ДБ, БСП са поляризирани, а сред ИТН доминира отрицателно отношение. Тази тенденция се задълбочава в оценките за дейността на правителството. Одобрение доминира единствено сред симпатизантите на ПП (70%). Сред привържениците на ДБ то спада до 51%, а сред тези на БСП до 38%. В резултат от бурното противопоставяне между ИТН и останалите членове на коалицията при избора на управител на БНБ и разплащането на пътните ремонти, най-рязко спада подкрепата за правителството сред симпатизантите на партията на Слави Трифонов – до 25%.
Амбивалентните позиции на правителството по редица важни теми, които изискваха партиите в него да направят категоричен ценностен избор, се очертават като основна предпоставка за разминаването в нагласите между симпатизантите на управляващите партии. През последните седмици към тях се добавиха вътрешнокоалиционни противоречия и личностни битки, които допълнително ерозираха началната висока подкрепа за кабинета. В резултат, 46% от пълнолетните българи имат песимистични очаквания към шансовете на правителството да овладее текущите кризи.
Правителството продължава да бъде кредитирано с доверие основно по отношение на заявените в началото на мандата ангажименти: 28% смятат, че кабинетът ще успее да ограничи корупцията, 26% – че ще се справи с нарастващата инфлация, 22% вярват в амбицията за модернизиране на икономиката, 20% – в реализирането на съдебна реформа. Доверие, че коалицията ще намери правилно решение за отпадане на ветото над Северна Македония за преговори с ЕС, заявяват 19% от взелите участие в проучването. Други 17% очакват правителството да осигури алтернативни на руските енергийни доставки. Най-малко обаче, едва 10 на сто, са оптимистите, че ще бъдат преодолени напреженията между коалиционните партньори.
Настоящото национално представително проучване е част от регулярния мониторинг на „Алфа Рисърч”. То е проведено в периода 8–14 април 2022 г. сред 1037 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular