Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионДупницаАндон Гущеров направи сефте с фланелката на Марек

Андон Гущеров направи сефте с фланелката на Марек

Нападателят от Петрич призова феновете за търпение

Първа тренировка с екипа на ФК Марек направи във вторник новопривлеченият футболист – петричанинът Андон Гущеров.  Той бе представен в съблекалнята от Цветан Видински непосредствено преди заниманието.

„Много се радвам, че от всички оферти, Гущеров избра нашата. Надявам се, че той ще бъде топ реализаторът на Марек, какъвто е бил в досегашните отбори, в които е играл. Приветствам го с добре дошъл и му пожелавам още по-точен мерник и да допринесе колко може повече за авторитета на клуба и града. Селекцията все още е отворен процес. Надявам се да привлечем поне още двама футболисти отвън, защото е редно да бъде по-дълга резервната скамейка заради многото мачове, които предстои да изиграят нашите момчета, вече като членове на Втора професионална лига”, сподели Васил Василев- президент на ФК Марек.

Радостни от привличането на Андон Гущеров в Марек са ядрото от фенклуба, начело с председателя Веселин  Дангов и ветерана Румен Тимев. „Всички сме обнадеждени, че сме „улучили“ точния човек, защото нашия отбор създава много голови положения, но нямахме реализатор. Очакваме Андон да се развихри и да покаже това, на което е способен  срещу противниковите отбори, напомняйки с играта си най-вече като участник в трите групи на ЦСКА 1948, където бе и голмайстор”, споделиха от фенклуба.

След дебюта си в лятната подготовка с мъжкия отбор на Марек на стадион „Бончук”, Андон Гущеров отговори на въпросите на „Вяра“.

-След като направи сефте с фланелката на Марек, макар и с тренировъчен екип, чувстваш ли се вече част от колектива? Как те посрещнаха колегите?

Отново подчертавам, че причината да стана част от колектива на мъжкия отбор на ФК Марек е Цветан Видински. С него проведохме няколко разговора и след като се разбрахме по всички въпроси, пристигнах в град Дупница. Преди първата тренировка бях представен на треньори и футболисти в съблекалнята. Повечето от футболистите познавам, така както и треньорския дует Танчо Калпаков-Светльо Георгиев.

-За какъв период от време е договора ти с Марек?

Това засега ще оставя в тайна.

-Какво да очакват любителите на футбола в общината от теб?

Зная много добре, че съм попаднал в известен футболен клуб, с много богата история. Искам да подчертая, че на първо време феновете трябва да проявят търпение, докато си паснем в играта с колегите. Зареден съм с амбиции да направя най-силния си сезон от футболната ми кариера, дай Боже, разбира се, да не ме следват контузии, спортното щастие да не ми обърне гръб и с колегите да изиграем мачове на много високо равнище и за отбора отново да се заговори както бе преди години.

Кой е Андон Гущеров?

Андон Гущеров е роден на 16.02.1990 година в Петрич. Първите си стъпки във футбола прави в ДЮШ на Беласица при треньора Любомир Личков. Играе като нападател във всички възрастови групи на клуба до заминаването му в чужбина. От 2006 година е в Испания заедно с родителите си, които работят там. Две години играе в юношеския състав на известния испански клуб Атлетико Билбао. Предлагат му да остане там, лично треньорът му Микел, но носталгията по родината надделява и той се завръща в Петрич. На 18-годишна възраст подписва първия си професионален договор с президента на Беласица Костадин Хаджииванов, когато отборът играе в А група при старши треньора Наджи Шенсой. Престоява само шест месеца. След това е привлечен от бившите треньори на Беласица СтевицаКузмановски и Радой Смилянич в отбора на Славия. И двамата футболни специалисти са възхитени от качествата му и му предричат голямо бъдеще. Впоследствие се стига до раздяла между президента на столичния клуб Венцислав Стефанов съсКузмановски и Смилянич и новоназначеният наставник на белите Вили Вуцов преотстъпва Андон Гущеров на играещия в Б група отбор Волов от град Шумен. От 2010 година заиграва в отбора на Вихрен (Сандански), където престоява една година. Веднага след това е привлечен в отбора на Септември (Симитли) в Б група, където негови треньори са Юри Васев и Стефан Гошев. Паметен за него мач тук е срещу ЦСКА (София), воден от Стойчо Младенов, като  негов гол с левия крак се оказва решаващ и с резултат 2:1 изхвърлят от ¼ финален мач армейския тим от турнира за купа България.Една година е в отбора на Монтана в А група при треньор Атанас Джамбазки. За кратко време играе в отбора на Любимец в А група. След това преминава в Пирин (Благоевград) при треньор Йордан Самоковлийски и помага за влизането им в А група. Завръща се отново в Септември (Симитли), участник в Б група, при треньор Спас Стоименов. В отбора на ЦСКА-1948 става голмайстор във В група с 24 попадения, след това в Б група отново е голмайстор с 26 попадения и накрая в А група – с 20 попадения. Тук негови треньори са Валентин Илиев, Йордан Юруков и Петко Петков. След 3-годишен успешен престой напуска ЦСКА 1948 заради различни виждания в областта на футбола с тогавашния старши треньор Красимир Балъков и Красимир Петров. След това играе в отборите на Пирин (Благоевград), Левски (Лом). От 2022г. заиграва в отбора на Чавдар (Етрополе), където се събират отново с треньора Йордан Юруков. Негов идол е Лионел Меси. Възхитен е от играта на Нешко Милованович като футболист на Беласица в А група, Левски (София) и Локомотив (Пловдив).

Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular