Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградАнтикорупционният закон „сглобил” Делян Пеевски за Елена Йончева

Антикорупционният закон „сглобил” Делян Пеевски за Елена Йончева

Тя е независима и достойна, смята лидерът на ДПС за номинираната от Благоевград евродепутатка

Като независима и достойна за гражданската квота.Така лидерът на ДПС Делян Пеевски определи номинираната за евродепутат от партията Елена Йончева.

„Защото е един независим човек, който е доказал, че защитава свободата на медиите, на журналистите е на хората. Ние винаги сме имали гражданска квота и смятам, че тя ще е един достоен представител на тази квота”. Така лидерът на ДПС Делян Пеевски обясни номинацията на евродепутатката Елена Йончева за евролистата на движението. Тя бе издигната преди ден от структурата на партията в Благоевград. “Нищо не е сменила. Ние я поканихме, в момента тече номинационен процес. Когато сме готови с листите, ще ги обявим”, обясни Пеевски защо Йончева е сменила БСП с ДПС.

“Пълна свобода ще има. Всички наши депутати имат пълна свобода да действат по всички теми, с които се занимават”, обясни Пеевски. Помолен да коментира реакцията на лидерката на левицата Корнелия Нинова, че не е изненадата от станалото, той бе лаконичен: “Изобщо не ме интересуват реакциите на други партии”.

Йончева не даде ясен отговор би ли, или не би приела номинацията. Тя обясни, че я приема като признание за направеното за България в Европейския парламент.

„Става дума за номинация и аз я приемам, като призвание за добре свършена работа в Европейския парламент за България. В действителност имам сериозен пробив по редица теми. Ще продължа да работя по всички тях, ако намеря подкрепа и ако имам пълната свобода, както досега, да отстоявам каузите, с които съм се захванала“, коментира по бТВ евродепутатът от БСП Елена Йончева от Страсбург.

Тя не можела да коментира закона “Магнитски”, по който е санкциониран Делян Пеевски, защото това са санкции на трета държава извън ЕС. “Не съм изграждала отношение на доверие с лидера на ДПС в личен контакт”, каза още тя и посочи, че битката в ЕП е много сериозна, а нейната работа ще бъде гаранция за нейната независимост. Йончева съобщи, че една от каузите, с които иска да продължи, е Пактът за миграция.

„След 8 години преговори успяхме да постигнем успех, който е важен за България. Вече ще има нов ефективен механизъм, който ще позволи да се намали безконтролната миграция“, посочи Елена Йончева.

„Делян Пеевски ми каза, че следи всички теми и знае подробности за моите позиции – не само по Пакта за миграцията, но също и за медийния акт, който е по мое предложение и който дава възможност за прозрачност във финансирането на медиите и за тяхната собственост.

Вече качествени медийни публикации няма да могат да бъдат сваляни автоматично от социалните платформи, както беше досега“, коментира Елена Йончева. Тя посочи, че с Делян Пеевски са обсъдили темите за миграцията, каналджийството, антикорупционния закон.

„В Европейския парламент аз много добре работя с депутата от ДПС Илхан Кючюк. Координацията между евродепутатите е много важна“, каза още тя. „Приех поканата за номинация, не знам все още дали ще бъда част от листата. Моето условие беше да имам пълна свобода в моите каузи“, заяви Елена Йончева.

Припомняме, че регионалната структура на ДПС в Благоевград номинира Елена Йончева за Европейския парламент.

Йончева е поставена на пето място в списъка с номинираните – след председателите на партията Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, настоящите евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова.

Йончева от своя страна, заедно с почти всички настоящи евродепутати от БСП, които са избрани през 2019 г., е в конфликт с Корнелия Нинова. През 2019 г. Елена Йончева водеше листата на БСП.Това накара червената лидерка да реагира с думите:„Рано или късно зависимостите лъсват. За мен много по-рано от вчерашния ден“ и посочи, че това дава обяснение за отдавна прекратените отношения на социалистите с Йончева.

На последните европейски избори през 2019 г. ДПС получи 16,55%, явявайки се със слогана „Ние залагаме на младите“. Водач на листата беше тогавашният председател на партията Мустафа Карадайъ, а Делян Пеевски беше втори. Трети беше Илхан Кючюк. В преференциалния вот Карадайъ получи 12 000 гласа, а Делян Пеевски – 6306.

БСП беше втора политическа сила на евровота през 2019 г. с 24,26% (474 000 гласа). Йончева, която оглави листата на БСП, имаше 82 000 преференции. Надпреварата за първото място при съставянето на евролистата на социалистите беше между нея и председателя на Партията на европейските социалисти тогава и евродепутат Сергей Станишев. Кандидатурата на Йончева бе подкрепена с 95 гласа, а тази на Станишев – със 75 гласа от Националния съвет на БСП.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular