Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаАПИ: Светлина в тунела край Дупница ще има след изготвяне на технически...

АПИ: Светлина в тунела край Дупница ще има след изготвяне на технически проект, срокове липсват

Поставят светлоотразители до края на юли, шофьорите да карат внимателно

 

 

 

До края на този месец Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) ще подобри осветлението на тунела на главен път Е-79, намиращ се край Дупница, в посока Благоевград. Това съобщиха от ведомството в отговор на наши въпроси, които поставихме, след като преди няколко дни в единия от тунелите стана пътен инцидент.

„За повишаване безопасността на движението в тръбата за Благоевград предстои до края на юли т. г. да бъдат поставени светлоотразители С14.2 на стените на тунелната тръба. За трайно решение на установените проблеми на основната електрическа система на осветлението и трафик сигнализацията е предвидено да бъде изготвен технически проект за възстановяване на електрическите системи и саниране на съоръжението”, се казва в изпратеното ни от агенцията прессъобщение.

Там се казва още: „В тръбата за София на тунела на път I-1/Е79 София – Благоевград при Дупница, с дължина 275 метра, която е в експлоатация от 90-те години на миналия век, осветителната система работи нормално. Частично прекъсване на осветлението има в тръбата за Благоевград – в средата на тунелната тръба и в края й. Преминаването през съоръжението е безопасно при спазване правилата на движение. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да следват пътната сигнализация. Ограничението на скоростта в съоръжението е до 60 км/ч”.

Както писахме, лошото осветление в тунелите на главен път Е-79 край Дупница създава неудобства на шофьорите и предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Проблемът провокира недоволство, предимно в социалните мрежи. Преди няколко дни поради липса на осветление кола се бе ударила в стената на тунела.

 

„Кога ще пуснат цялото осветление в тунелите? Искате да загине човек ли? Преди няма и 5 минути минах оттам и една кола катастрофира вътре в тунела! Караха зад мен и се забиха в стената ! Нищо не се вижда. Как може такава безотговорност на институциите? Оправете осветлението в тунелите, докато не е станало по-лошо!!!“, бе написал Иван Йорданов в „Забелязано в Дупница“.

В тази връзка за втори път, след като бяхме питали и получихме отговор, че осветителните тела ще бъдат сменени в най-кратък срок, отново се обърнахме с въпроси към пресцентъра на  Агенция „Пътна инфраструктура”. Настояхме за по-конкретен отговор – с дати, кой (коя фирма) ще извърши смяната на осветлението и каква е сумата, която ще бъде дадена за ремонта?

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular