Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилАплодисменти за Тео Ушев в родния Кюстендил

Аплодисменти за Тео Ушев в родния Кюстендил

Световно признатият творец представи новия си филм

Две премиери за Кюстендил бяха се състояха в Драматичния театър в града. Режисьорът Теодор Ушев представи в родния си град последния си проект – “φ1.618”, базиран на романа “Пумпал” на Владислав Тодоров. Показан беше и филм портрет на режисьора Борислав Колев – “Невидими връзки”, посветен на Ушев. Голяма част от продукцията е заснета в Кюстендил, съобщи БТА.

“Градът е герой в този филм, заедно с Тео”, каза режисьорът Борислав Колев, който сред гостите. На двете премиери присъстваха Жаклин Вагенщайн от “Синелибри” и Мартина Апостолова, главната актриса в игралния филм на Ушев.

“С Марти се оказа, че сме се виждали преди доста години, само на 20 метра оттук, в заведение в съседство, на сватбата на сестра ми. Така че тя е с връзки в този филм”, пошегува се той.

“Вечерта е посветена изцяло на Теодор Ушев”, каза пред кюстендилската публика Жаклин Вагенщайн.

Режисьорът на “φ1.618” призова зрителите да гледат игралния му проект с чисто сърце, защото той е “за отворени и смели хора”. “Надяваме се да ви докосне”, казаха от екипа преди прожекцията.

Теодор Ушев благодари и на групата “Нови цветя”, също от Кюстендил, чиито изпълнения са включени в игралния филм и присъстват и в документалния за него.

Интересна дискусия се получи със зрителите и след двете прожекции. “Е, тук направо ме разгадахте. Мислех, че нещо все пак ще остане скрито от вас, но явно всички ме познавате твърде добре”, коментира режисьорът.

По време на разговора в залата и основното място на снимките в него, Ушев посочи, че желанието му е да се възстановят и консервират подобни паметници като Панорамата на връх Бузлуджа, защото те носят историческа памет, а историята не бива да се забравя.

“Правихме този филм, забавлявайки се, а не стремейки се да създадем шедьовър. Целта ни беше да има за всеки по нещо, различни истории, такива, каквито ги вижда всеки, по различен начин”, каза Мартина Апостолова. Коментирано беше и евентуално продължение на филма, в района на Кюстендил и водопада в с. Полска Скакавица, както и край партизанския паметник “Пламък” край Червена нива, между Кюстендил и Дупница.

Екипът сподели и част от трудните моменти при реализацията на филма. Снимките са осъществявани, въпреки че Мартина Апостолова била с висока температура, имала страх от височини, а една трета от бюджета за проекта отишла за антиковид тестове и медицински работници на терен.

Тео Ушев получи и подаръци от приятелите си в Кюстендил – фланелки на групата “Нови цветя” и такава с отпечатан негов автопортрет на 13 години. Тогава е бил ученик в Първо основно училище в Кюстендил. Подари му я художникът Евгени Серафимов.

Разпространението на “φ1.618” в киносалоните в цялата страна тръгна и с два музикални видеоклипа: “Еротична звезда” на Иво Димчев, заснет специално за филма от режисьора Валери Милев, и “Живот” на кюстендилската пънк група “Нови цветя” (първата пънк-група в България) с режисьор Теодор Ушев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular