Пореден случай на вандализъм в Благоевград

Празничната украса в Благоевград стана обект на посегателство. Вандали опитаха да скъсат светещите лампички, обвити около едно от дърветата на пл. „Георги Измирлиев“. Действията им са заснети от камери, част от видеонаблюдението в областния център. На кадрите ясно се вижда как младежи умишлено, използвайки сила, опитват да унищожат системата от светлини.

Актът е извършен около 01.50 ч. на 6 декември.

Това е поредна вандалска проява в града, както и поредната, заснета чрез системата за видеонаблюдение в Благоевград.

Припомняме, че на 24 ноември обект на посегателство стана метален парапет, монтиран на стълбите до Американски университет в България. Извършителите бяха заснети от общинските видеокамери и впоследствие заплатиха разходите по възстановяване на съоръжението.

По-рано двама младежи счупиха табло, предназначено за афиши, обяви и съобщения, поставено пред зала “22 септември“.

Сред случаите на вандалски прояви за изминалите месеца са увредени градски шадравани, огледало за видимост на една от улиците в града, лампи за улично осветление, новозасадени цветя.

Сред най-фрапиращите случаи е стрелбата по патици в парк „Бачиново“ през март тази година, когато с въздушна пушка бяха убити 17 от пернатите обитатели на езерото в парка. През май младежи изсипаха препарат за съдове във фонтаните пред сградата на общинската администрация, което създаваше опасност съоръженията да се повредят.

След поредицата от посегателства върху общинско имущество кметът Илко Стоянов беше обявил, че се засилва видеонаблюдението в града, с цел да се ограничат вандалските прояви.