Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионПетричАрхеолози изследват две исторически находки в Хераклея Синтика

Археолози изследват две исторически находки в Хераклея Синтика

 

Става въпрос за подпорна стена и новооткрита римска сграда

Екип от археолози изследват две исторически находки в античния град Хераклея Синтика – подпорна стена още от създаването на града и новооткрита римска сграда, която предстои да се разкрие. Това разказа доц. д-р Людмил Вагалински, ръководител на разкопките.

До края на юли археолозите ще разчистват подпорна стена, която е измежду най-ранните в античния град. Стената е на дълбочина от четири метра и досега от нея се е виждала само малка част. Идеята е да се разкрие, за да се вижда по-добре и едновременно да бъде безопасно за туристи. Самата стена носи доста информация за града, а около нея са намирани различни находки, монети и печати, разказа още Вагалински.

Другият исторически обем, който изследват, е римска сграда, датираща от 2-3 век след Хр. През май тази година е открит само ъгъл от нея. Предстоят разкопки, с които да се установи какво е било нейното предназначение.

Сградата попада между две туристически пътеки и е залепена за северния край на форума на Хераклея Синтика. Към момента е разкрит нейният праг и малка част от стените. Очакват се интересни находки, които да донесат повече информация, разказа още ръководителят на проектапред БТА.

RELATED ARTICLES

Most Popular