Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСамоковБагерист откри свален самолет от Втората световна война край самоковското село Марица,...

Багерист откри свален самолет от Втората световна война край самоковското село Марица, проф. Недялков: Вероятно е бил пилотиран от поручик Иван Бонев, „Месершмит 109″ е уникален

Багерист е попаднал на останки от самолет край самоковското село Марица. Изваждането на самолета от тресавището започва по възможно най-бързия начин.
Багеристът подготвял терена за разсаждане на малини. Двигателят все още се намира в тресавището, коментира багеристът. Живи свидетели си спомнят, че самолет, бомбардиран през 1943 година, е паднал край селото.

По всяка вероятност са открити неговите останки. Сваленият през Втората световна война български самолет, който беше намерен край самоковското село Марица, недалеч от курорта Боровец, най-вероятно е модел „Месершмит 109”, модификация Г6. Има данни, че в този район е паднала машината на подпоручик Иван Бонев, който е бил убит от американските изтребители. Тази хипотеза изложи полковник проф. Димитър Недялков, цитиран от bTV. По думите му с тези изтребители са били въоръжени нашите пилоти от Трети-шести изтребителен орляк. „На 11 юни 1944 г. е бил въздушният бой. Самолетът може би е бил пилотиран от подпоручик Иван Бонев. По това време нашите изтребители водят бой с американските изтребители „Мустанг”. Поради изчерпване на боеприпасите и горивото изтребителите се изтеглят към Божурище. Американците отцепили машината на Бонев и по данни най-вероятно е свален в този район”, казва Недялков. Данни сочат, че Бонев е успял да катапултира, но след като отваря парашута си, е прострелян от американските изтребители. Недялков е категоричен, че откритият самолет е уникална находка. „Единственият български „Месершмит” се намира в белградския авиационен музей. Ние нямаме такъв самолет в такъв обем. Нямаме такова нещо като експонат”, казва Недялков.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular