Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионБанскоБанско се поклони пред Никола Вапцаров

Банско се поклони пред Никола Вапцаров

Навършиха се 111 години от рождението на най-обичния син на Банско – Никола Йонков Вапцаров. През целия ден не спря потокът от хора, които поднасяха цветя пред неговия паметник в града в знак на почит. Общинската администрация и общинската управа, начело с кмета Иван Кадев, председателя на Общинския съвет Димитър Русков и общински съветници, колективите на Музеен комплекс-Банско, читалище „Никола Вапцаров”, ПЛГ ”Н. Вапцаров”, ОбС на БСП и много граждани се преклониха пред паметта на поета. Заради противоепидемичните мерки общи чествания на годишнината в Банско не бяха организирани, както и церемония за поднасяне на венци и цветя пред паметника в центъра на града. Но в социалните мрежи бяха публикувани и са достъпни за всички непоказвани филми и изложби, посветени на поета, както и стихове, вдъхновени от поезията на Вапцаров.

„Горди сме, че нашият град е дал на човечеството такъв велик поет. През краткия си живот той създаде стихове, в които с прости думи се докосна до най-съкровеното в човешките души. Направи го така, както е присъщо само на гениите, така, както само на тях е дадено да провиждат в бъдещето. Затова неговата поезия ще бъде вечна и всеки ще открива в нея нещо лично свое и нещо, което ни обединява и ни прави човеци”, заяви кметът на община Банско Иван Кадев.

В навечерието на годишнината до Иван Кадев беше адресирано интересно писмо под формата на резолюция от Международна научна конференция на Международната асоциация за развитие на психотерапията и психологията „Позитивна динамическа психотерапия”. В документа, подписан от психолози, психотерапевти и учени изследователи, се лансира идеята президентът на България да учреди международна награда „Морето и машините” на името на Никола Вапцаров. Инициаторите свързват наградата с Десетилетието на ООН, посветено на науката за океана в интерес на устойчивото развитие (2021-2030). Номинирани за нея се предлага да бъдат видни световни учени, психолози и психотерапевти, развиващи в своята работа идеите на Никола Вапцаров. Според учените, базовите постулати в стиховете на Вапцаров имат принципиално значение и играят фундаментална роля в концепцията на позитивната динамическа психотерапия и психологията на отношенията.

В резолюцията се предлага премията да се дава за изследвания в областта на психологията на труда в особени условия, морската психология, морската психотерапия и при психотерапията на пострадали в извънредни ситуации. Досега статии в подкрепа на учредяването на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” за стимулиране развитието на науките за морето, образованието и възпитанието на морски кадри, постижения в областта на безопасността на корабоплаването са публикувани на български, английски и руски език в България, черноморските държави чрез Асоциацията на морските университети от Черноморския регион (BSAMI), Русия, Украйна, Великобритания, САЩ и Чехия.

”За нас, съгражданите на поета, признанието, което Никола Вапцаров получава от хората по целия свят, е чест, дълг и отговорност. Отнасяме се с огромен респект към всички изследователи на неговия живот и поезия и към творчеството, вдъхновено от неговите универсални идеи”, коментира кметът на Банско Иван Кадев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular