Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаБезводие тормози жителите на село Тополница

Безводие тормози жителите на село Тополница

От постоянно безводие страдат жителите на с.Тополница. Проблемът е повече от два месеца и все още няма решение, алармира д-р Албена Андонова, която живее в дупнишкото село. „Водата спря преди два месеца. През този период са подавани сигнали във ВиК. Преди имаше проблем с резервоара и той беше отстранен. Миналата седмица последно звънях във водното дружество, проведох множество разговори и в петък и събота водата потече. В неделя обаче чешмите пресъхнаха отново.”, разказа потърпевшата.

Д-р Андонова няма никакво обяснение кой спира и пуска водата. Тя изрази недоволство от бездействието и липсата на ангажираност по проблемите от страна на кметския наместник в селата Тополница и Делян Валентина Зашева. „Търсим я, звъним й на телефона, пишем й в социалните мрежи, но тя е неоткриваема. Доколкото разбирам и самите специалисти от ВиК я търсят за съдействие, но не могат да я намерят. Нито си вдига телефона, нито разговаря по тези въпроси. Това е недопустимо за човек заемащ подобна длъжност”, смята д-р Андонова.

Лекарката е амбицирана със съдействието на институциите да намери решение. Във вторник тя провежда среща с управителя на ВиК – Дупница Красимира Иванова, от която разбира, че отстраняването на аварията ще отнеме по-дълъг период. „Разговарях с Красимира Иванова. Тя остана озадачена, когато разбра, че в петък и събота сме имали вода, а в неделя тя отново е спряна. Отнася се с разбиране към проблемите всеки пък, за което й благодаря, защото сме търсили съдействие не един и два пъти. Иванова сподели, че нейни специалисти също нееднократно са срещали затруднения в работата, тъй като не могат да направят контакт с кметицата за изкопни дейности. По проблемите е имало организирана среща и в Общината, но тя и там не е участвала с обяснението, че няма превоз. Така разбрах… Добре, очевидно ще се работи два месеца. Въпросът ми е защо липсва каквато и да било информационна кампания, за да се знае и да има яснота? Защо кметският наместник не ни уведомява за случващото се? Не е ли редно Валентина Зашева поне едно обявление да постави, от което да стане видно, че водоподаването ще бъде спряно за определен период? Защо се крие, вместо да се срещне с хората и да обясни какво става и какви действия са предприети?”, отправя въпросите си д-р Албена Андонова. Тя направи съпоставка с дейността на други кметски наместници в Община Дупница и смята, че Зашева има пропуски в работата си.

Като лекар тя е обезпокоена и от друг факт. Заради липсата на вода в чешмите, жителите на Тополница често са принудени да пият и ползват вода за битови нужди от алтернативни водоизточници. „Нали разбирате, че в селата живеят предимно възрастни хора. Ами, ако пламне една епидемия кой ще носи отговорност за здравето и живота на тези хора? Не искам и да си помислям какво може да се случи, толкова е страшно! И пак опираме до това хората да са осведомени, за да няма последствия”, споделя опасенията си общопрактикуващият лекар.

Кметският наместник Валентина Зашева не приема отправените упреци. Тя смята, че полага неимоверни усилия да решаване на проблемите по водоснабдителната мрежата в селото. „Аз непрекъснато звъня на ВиК. Стигнало се е до там, че ме наричат най-лошата кметица, защото искам да си свършат работата. Получавах какви ли не оправдания за липсата на материали, за финансови затруднения, за техника и какво ли още не. Последно в четвъртък бяха в Тополница, защото между две успоредни улици, които са на склон водата буквално извираше и се стичаше в двора на стара къща „плетарка”. Това наложи да я спрем, защото представете си, ако не бях реагирала какво щеше да остане от къщата. В понеделник се проведе среща в Общината със специалисти и по нареждане на кмета инж. Методи Чимев започна работа по отстраняване на аварията”, разказа Валентина Зашева. Тя заяви, че не е успяла да присъства, поради липса на транспорт, но следобеда е била в кметството за съгласуване на дейностите.

„От вторник екип на ВиК работи по отстраняване на аварията в Тополница. В момента имаме вода в селото, с изключение на 5-6 къщи, които са в близост до отклонението на аварията. Хората са си прави да реагират, но да ме упрекват в безхаберие е недопустимо. Ако не са се свързали с мен е само, защото тук и покритието на телефоните е такова”, заяви Валентина Зашева.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular