Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаБезработицата в Дупнишко продължава да намалява

Безработицата в Дупнишко продължава да намалява

Работодатели от района дали 1503 заявки за 3 237 свободни места

В Дупнишки район продължават да намаляват регистрираните безработни, показва справка в Дирекция „Бюро по труда“ – Дупница. Спрямо предходния месец януари броят на регистрираните безработни е с 82 по-малко. В сравнение с аналогичния период на 2021 година регистрираните безработни са със 166 по-малко.
Към края на февруари в дирекцията, обслужваща общините Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Кочериново, Бобошево и Рила, е имало 1 604 регистрирани безработни лица, с равнище на безработица -5.3 %
По общини числата са: Дупница – 966 регистрирани безработни лица, с равнище на безработица – 4.9 %; Бобов дол – 195 регистрирани безработни лица, с равнище на безработица –5.4 %; Сапарева баня – 196 регистрирани безработни лица, с равнище на безработица –6,4 %; Рила – 72 регистрирани безработни лица, с равнище на безработица – 6.0%; Кочериново – 106 регистрирани безработни лица, с равнище на безработица – 5.5 %; Бобошево – 69 регистрирани безработни лица, с равнище на безработица – 7.7 %.
498 (31,0 %) от регистрираните безработни са с основно и по-ниско образование. Преобладават жените – те са 993 (62,0 %) от общия брой регистрирани.
Продължава реализацията на проекта „Заетост за теб” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, целящ навременна подкрепа на работодатели за наемане на безработни лица чрез осигуряване на субсидия за заетост. Работодателите могат да кандидатстват за получаване на финансова помощ за срок до 6 месеца за обявени от тях свободни работни места. На работодателите, които осигурят заетост по проекта, ще бъдат покрити разходите за трудови възнаграждения за наетите лица в размер на минималната работна заплата, определена за страната и дължимите вноски за сметка на работодателите. С цел гарантиране на устойчивост, работодателят е длъжен да запази заетостта на 75 % от подкрепените лица за периода, равен на периода на половината период на субсидирана заетост, припомниха от ведомството.
„По проекта бяха приети изменения във финансирания от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” проект „Заетост за теб”, като срокът му се удължи до 30 юни 2023 г. и същият продължава да се реализира от страна на бюрата по труда. Също така бяха променени условията за допустимост, като наетите лица по операцията не следва да са били заети при същия работодател или свързани с него физически и юридически лица – работодатели, за период от 6 месеца, от датата на подаване на заявката от страна на работодателя.
Работодателите, които желаят да подадат заявка за участие в проекта, може да се запознаят с всички условия за допустимост на официалната страница на Агенция по заетостта. Електронни заявки ще се приемат до изчерпване на финансовия ресурс по схемата”, съобщи директорът на Бюрото по труда Виолина Лазова – Ал Хадж Ахмад. До 28 февруари в дирекцията по проекта са подадени 1503 заявки от работодателите за разкриване на 3 237 работни места.

RELATED ARTICLES

Most Popular