Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБобов долБезстопанствени коне съсипват селскостопанска продукция в Дупнишко и Бобовдолско

Безстопанствени коне съсипват селскостопанска продукция в Дупнишко и Бобовдолско

  • Земеделци се оплакват на министъра: Щетите са за стотици хиляди левове, обработваема земя е изоставена заради набезите

  • Животните излизат и на гл. път Е-79, има опасност да предизвикат катастрофа

Коне, оставени без надзор, съсипват посеви в Дупнишко и Бобовдолско. Безстопанствените животни излизат и на главен път Е-79 в района на Дупница, Пиперево и съседните села и създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Реална е опасността да предизвикат катастрофа.

След предишни опити да намерят съдействие от институциите, селскостопански производители са внесли жалба до министъра на земеделието Иван Иванов. Изпратили са копия до изп. директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов и кметовете на общините Дупница и Бобов дол – Методи Чимев и Елза Величкова. Жалбата е придружена от подписка, подписана от 19 земеделски производители. Към нея са приложени и жалби, подавани през годините до различни институции. Ощетените молят за съдействие за контрол от органите, отговарящи за опазването на земеделската продукция по чл. 8 от Закона за опазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ).
„На територията на двете общини има 500-600 броя безстопанствени коне, които унищожават земеделска продукция от години. Вследствие на това щетите са за стотици хиляди левове и много от обработваемата земеделска земя е изоставена. Подадени са жалби до кметове на двете общини, до районните управления на МВР, ветеринарни служби и Районната прокуратура- гр. Дупница”, пишат потърпевшите.
След сигнал на засегнати при наша проверка установихме конски набези в района на дупнишкото село Яхиново. Животните бяха в нива с непоникнал слънчоглед, намираща се близо до ж п линията и река Тополнишка.


„В последната половин година тук обикалят тези 7 коня. Преди това имаше повече. Бяха цяло стадо – може би към 15. Оставени са безстопанствени. Непрекъснато обикалят по ниви, градини, тъпчат. Нееднократно сме подавали сигнали до общината. Лично аз три пъти съм се обаждала по телефона на дежурния на общината. Казват ми, че сигналът е приет и ще пратят коняр. Идва човек – коняр ли е, какъв е не знам, но работа никаква не се върши. Той просто ги гони от едно място и те отиват в друго поле. И ние ги гоним така”, разказа Елисавета Витанова – собственик на разсадник в землището на Яхиново. Тя посочи, че конете газят неин имот с люцерна. Както и ябълкова градина. „Цяла есен и цяла зима тъпчат люцерната. Тя не беше израсла още, но сега е тръгнала. Ние я косим и продаваме, но заради конете няма да имаме никакъв доход. А това са 30 дка люцерна. Тези коне ходят и в ябълковата ми градина, която е на друго място, в землището на Дупница, пак от тази страна.

До нас е засят слънчоглед. Тези тъй наречени безстопанствени коне преминават и през линията. Отиват и от другата страна и там също нанасят поражения. Те си обикалят из целия регион. Пропищели са всички земеделци”, посочи Витанова.
Земеделката допълни, че животните излизат и на пътя за София и Кулата, където е опасно не само за тях, но и за участниците в движението. „Не знам как сме се разминали само с материални щети. Защото съм била свидетел, че пресичат и главния път. Там също създават големи проблеми. Лично аз една вечер едва не направих катастрофа, в тъмното един кон пресече буквално на половин метър пред колата ми. Това създава предпоставки за произшествия.

Има голяма опасност да стане беля на пътя. Тогава ли ще реагираме, като се случи нещо лошо, като пострада или загине някой?! Жал ми е за животните. Вие видяхте колко са красиви. Ако наистина са безстопанствени, само някой да ги хване, веднага ще се намерят хора, които да ги приберат и да ги гледат. Но те са се появили отнякъде, явно имат собственик”, коментира Витанова.
„Обществена тайна е, че конете си имат стопанин. „Отглежда” ги заради субсидиите. Знае се и името му. Известен е и с това, че налита на бой. Всички се страхуват от него и затова си позволява да безчинства”, коментират хора от региона, патили от юмруците на притежателя на животните – небезизвестен бизнесмен от района.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Коляйте за суджуци и не се плашете.Като не си ги прибират, а само прибират Евросубсидиите намажете и вие нещо.Поне суджуци.

Comments are closed.

Most Popular