Friday, May 3, 2024
HomeРегионПетрич„Беласица“ на 100 години - празник за Петрич

„Беласица“ на 100 години – празник за Петрич

Над 5000 души присъстваха на тържеството на обновения стадион „Цар Самуил“

 

Ташко СУЛЬОТОВ

19 ноември 2023 година ще остане паметен ден за община Петрич. Тържествено  премина футболният празник в града.  Той започна на площад „Евтим Евтимов“, където насъбралите се жители на общината се снимаха за спомен с представители на „Русалии“ и „Арамии“, между които бяха Лъчезар Янакиев, Димитър Яков, Веселин Танушев, Красимир Пантазиев, Иван Зайков и Иван Колчаков.

На площада с пушка кремъклия гръмна Лъчезар Янакиев. Шествието продължи от площада до стадиона. На всяко кръстовище имаше скандирания „Бела на 100 години“. Влизането на стадион „Цар Самуил“  от страна на дългогодишния фен и бивш домакин на Беласица Иван Колчаков със знамето на „Арамии“ беше голяма атракция и повод за снимки с него.

По трибуните на стадион „Цар Самуил“ се бяха настанили над 5000 души – нещо невиждано в последните години. Най-горещо беше в половината на слънчевия сектор, където бяха фенските фракции „Биляна хулс“, „Царо Бойс“, „Бед ситизен“ и представители на фенклуба от Първомай „Вълците“. Всички те, обединени в сектор 5, скандираха непрекъснато „Бела на 100 години“.

В официалната трибуна блестяха легендите на петричкия футбол: Валери Дагалов – вратар, преминал през всички национални формации на България, Васил Танев -голмайстор за всички времена на Петрич, Георги Бохоров, който за първи път приложи шпагата във футбола в Беласица, Валери Стоянов-Лелката – универсален футболист на Бела, който изкара цялата си кариера в петричкия клуб и е с най-много участия с фланелката на Беласица, капитанът на Беласица Йордан Попов, Георги Бибишков – именит голаджия на Беласица в А група и др. Тук бяха и изпълнителният директор на НСБ ЕАД София Светослав Русинов, президенти на клуба, ръководили го в различни периоди, Костадин Хаджииванов, поел отбора през 1996 до 2008 г., по чието време отбора премина от В до А група и зае 6-о място в първенството 2005/2006 година, Костадин Лялев, Кирил Бориков, Венко Папалюгов, кмета на общината Димитър Бръчков, народният представител инж.Костадин Стойков, председателят на Общински съвет инж.Светла Данаилова, и още много гости и приятели на футбола.

Кметът на общината Димитър Бръчков поздрави емоционално футболната общественост на Петрич.

„Да пребъде футболната ни история, да пребъде нашият футболен клуб! Честити ни 100 години история! Честит ни ВЕКОВЕН БЕЛАСИЦА“, каза кметът Бръчков, подчертавайки че днес БЕЛА е в своя дом – на ЦАРЯ. Представени бяха всички формации на Детско-юношеската школа на ОФК Беласица, включително и първата – момичета, водени от своите треньори. Новото поколение се подреди в средата на зеления терен, изписвайки цифрата 100.

Връчени бяха юбилейни почетни плакети на:

Светослав Русинов – изпълнителен директор на НСБ ЕАД; Efbet – основен спонсор на отбора;

Йордан Попов –капитан на отбора с най-добрите резултати в А група;

Костадин Хаджииванов – президент на клуба 1996 – 2008 година, когато БЕЛА постига 6-то място в А група;

Георги Петров – капитан на отбора;

Иван Златински – управител днес на ОФК Беласица;

Николай Чаракчиев – фен на отбора, който не е пропуснал от 39 години тренировки и официални срещи на стадиона „Цар Самуил“;

Ташко Сульотов – 31 години член на УС на Беласица и първият прес аташе на клуба, дългогодишен спортен журналист.

Песента „Южен край“, химн на Петрич, изпълниха по невероятен начин Йордан Николов и „Пиринското тройче“, възпитаници на ВС „Сгушена звездица“,  ФФ „Хераклея“, ОДК – Петрич.

За 100-годишния си юбилей ОФК Беласица-Петрич игра и приятелска среща с ФК Беласица – Струмица, която завърши при равен резултат 2:2 с голове на Александър Коцев и Даниел Радойчик за Беласица (Струмица), и Живко Димитров и Запро Динев за Беласица (Петрич).

Легендарният български футболист Христо Стоичков поздрави с видеообръщение спортната общественост по повод юбилея на клуба. „Скъпи петричани, скъпи любители на футбола в град Петрич, фенове, честит 100 годишен юбилей на Беласица! От мое име пожелавам на всички вас много здраве и радости  с любимия отбор. Да се надяваме, че с избирането на новия кмет децата да имат нови игрища, а футболният отбор – нов стадион. На всички вас – една голяма прегръдка и честит юбилей!“.

Един от най-успешните футболисти на Беласица от ерата на Костадин Хаджииванов Нешко Милованович също отправи сърдечен поздрав:

„Скъпи спортни приятели, уважаеми господа. По случай 100 годишнина от основаването на ОФК Беласица Петрич и от моето име и бившия футболист на Беласица, пожелавам на Вас и Вашите спортисти честит рожден ден, много здраве и успехи в бъдещето. Както и през всички предишни години, заедно сме повлияли и допринесли за развитието на спорта е България, искрено вярвам, че ще продължим тази традиция и занапред”.

С обич Нешко“.

Първо пред ветераните на футбола в Петрич беше премиерата на филма, подготвен по заявка на Община Петрич, в чест на 100-годишния юбилей на ОФК „Беласица“.
Лентата, проследяваща историята и успехите на отбора, е озаглавена „БЕЛА – докато сърцето бие“. Прожекцията се състоя в събота в Кино Петрич. Всеки един от ветераните получи специална грамота „За безценната роля в развитието на ОФК БЕЛАСИЦА“, подписана от кмета на общината Димитър Бръчков, който  посрещна големите имена във футбола.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular