Thursday, May 2, 2024
HomeСпорт„Беласица” победи „Ботев” в Ихтиман с 2:0

„Беласица” победи „Ботев” в Ихтиман с 2:0

С нагласа за победа отпътуваха петричките футболисти за мача в Ихтиман. Този последен двубой от есенния дял на първенството на ЮЗ трета лига бе от изключително важно значение за „комитите” и ненапразно бе определен като мач на годината.
Срещата започна с атака на гостите, като се търсеше пробив по левия фланг чрез бързоногия Йордан Тодоров. В 30-ата минута след отлична атака на петричкия тим последва центриране в наказателното поле на домакините, но Патрик Попов не успя да отклони кълбото отблизо срещу Васил Найденов. В 38-ата минута феновете на „Беласица” ликуваха, и имаше защо. Тогава Марти Таушанов центрира отдясно в наказателното поле на „Ботев”, топката прелетя над всички и стоящият на дясната греда Александър Смилков отклони кълбото, което срещна вътрешната част на гредата и влезе в мрежата за 0:1. Точно преди три години именно Александър Смилков с гол от средата на терена изненада тогавашния вратар на „Ботев” и донесе трите точки на „Беласица” пред очите на тогавашния президент на клуба Венко Папалюгов, който удържа на думата си, дадена преди двубоя, като раздаде премиите на победителите в съблекалнята веднага след мача. Футболистите на „Ботев” успяха през първата част на мача да сътворят само една по-смислена атака чрез Рангел Игнатов, който насочи кълбото към Владимир Бахъров, но той от 17-18 метра го изпрати в аут.
През втората част на срещата влезлият в игра за „Беласица” Живко Димитров оживи чувствително нападението на петричкия тим. В 63-тата минута Атанас Чепилов умело тръгна с топката по десния фланг, пробяга около 30 метра, насочи я към Патрик Попов, но централният нападател не бе точен отблизо. Две минути по-късно Патрик Попов пое топката от средата на терена, насочи се директно към противниковата врата, видя свободния Димитър Иванов отляво, но младокът не бе точен срещу вратаря Васил Найденов. Футболистите на „Ботев” не се предаваха и търсеха начин за промяна на резултата. На два пъти Симеон Бояджиев успя навреме да спре устрема на Владимир Бахъров и Борислав Балджийски, озовали се в удобни позиции за стрелба срещу Кирил Георгиев. В 85-ата минута влезлият в игра Кирил Киров тръгна на скорост директно срещу противниковата врата, но наближавайки наказателното им поле, пусна дълго топката и това бе добре дошло за Любомир Танев да овладее кълбото и предотврати опасността. След две минути включилият се добре в мача Мартин Русков видя устремилия се Живко Димитров, насочи му майсторски кълбото в наказателното поли е там очи в очи последният не успя да излъже вратаря Васил Найденов. Главният съдия на срещата Васимир ел Хатиб, който ръководи добре мача, както бе и преди три години на терена в Ихтиман, даде петминутно продължение. В него отново по-добре стоеше отборът на „Беласица” и в 4-тата минута Живко Димитров изскочи очи в очи срещу вратаря Васил Найденов и този път го простреля за 0:2.
Така след спечелването на трите точки в този двубой отборът на „Беласица” запази второто си място във временното класиране, но само с една точка по-малко от лидера „Балкан”. В този кръг в Кюстендил едноименният тим победи „Балкан” с 1:0, в Сандански „Вихрен” завърши наравно 0:0 с „Витоша”, а в Банско местният тим завърши при нулево равенство с отбора на „Чавдар”. При това положение отборът на „Балкан” е отново на първо място с една точка преднина пред втория „Беласица”, с 4 пред делящите третото място отбори на ФК „Кюстендил” и „Витоша” (Бистрица) и пет пред 5-ия „Чавдар” (Етрополе). Това пренареждане в класирането след така получените резултати в последния за сезона 19-и кръг предвещава люта и оспорвана битка напролет за спечелване на първото място в крайното класиране между тези пет отбора.
След мача старши треньорът на „Беласица” Николай Николов сподели: „Спечелихме мача на годината срещу коравия тим на „Ботев” (Ихтиман). Съвсем заслужена победа и благодаря на футболистите за това, че в петте поредни мача под мое ръководство записаха пет победи. Прекланям се и пред най-верните фенове, които бяха дошли да ни подкрепят през целия мач, които са със съществен дял за спечелването на трите точки, защото бяха нашият 12-и играч. Това не беше най-тежкият, но беше най-важният мач за нашето класиране, финал на финалите. Момчетата се раздадоха максимално на терена. Имаше битка през целия мач. Щом сме победили, значи не сме се огънали. Тактиката ни успя, след като не позволихме на домакините да създадат опасности пред нашата врата”.
„Беласица”: Кирил Георгиев, Атанас Чепилов, Валентин Костов, Атанас Димитров, Аспарух Шамкалов, Иван Марчев, Симеон Бояджиев, Марти Таушанов, Александър Смилков, Йордан Тодоров, Патрик Попов /Живко Димитров, Димитър Иванов, Мартин Русков, Кирил Киров

Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular