Monday, May 6, 2024
HomeСпортБела надигра Спортист в Своге, но спечели само точка заради съдията

Бела надигра Спортист в Своге, но спечели само точка заради съдията

На градския стадион в Своге в мач от 18-и кръг за първенството на Втора професионална лига се срещнаха отборите на местния Спортист, заемащ 15-о място със 17 точки и Беласица(Петрич) -на 16-о място с 16 точки.

Това всъщност беше дерби мач между отбори, намиращи се в момента в зоната на изпадащите.

Срещата започна равностойно, с атаки и пред двете врати. Наставникът на гостите Светлан Кондев започна със схема на игра 5-4-1. Атаките на гостуващия бяха отляво чрез Аспарух Смилков, отдясно –  Запро Динев, на върха на атаката беше Мариян Вангелов. Две числи голови положения проиграха петричките футболисти, като при едното А. Смилков след пробив по левия фланг центрира в наказателното поле на домакините, Мариян Вангелов свали топката на Мартин Тодорски, който обстреля директно вратаря на домакините Ивайло Василев, но той бе блестящ и отрази кълбото в корнер. Другото положение беше на Аксел Таонса, който изведе З. Динев, напредна и спечели само корнер. В 27-ма минута при въздушен двубой между Запро Динев и Владимир Семерджиев, главният съдия видя удар с лакът на Динев и му показа първоначално жълт картон. Впоследствие той се консултира с асистента си Виктор Кукуянов, който бе на друго мнение, и показа директен червен картон на нарушителя и остави отбора на гостите с човек по-малко до края на мача.

В 39-ата минута Радослав Живков стреля с глава, но покрай вратаря.

 

В заключителните минути на полувремето Спортист натисна своя съперник. Мартин Кръстев стреля опасно, но вратарят Кирил  Георгиев изби в ъглов удар.Последва центриране, след което топката бе избита извън наказателното поле, Калоян Стефанов стреля, но топката се удари в защитник, направи парабола и кацна върху гредата.

Дълбоко в добавеното време Павлин Чиликов стреля с глава, но вратарят на Беласица спаси.

Втората част на срещата започна по същия начин, както и първата. Домакините понатиснаха, като при центриране от фланга Светослав Диков стреля, но топката профуча встрани от вратата на гостите. В 60-та минута при образцова контраатака на петричкия тим Валентин Костов насочи топката към Мариян Вангелов, който с глава я подаде към А. Таонса, футболистът напредна, но бе спънат пред наказателното поле на домакините. Главният съдия отсъди фаул в полза на гостите, зад топката застана Аспарух Смилков, който извиси кълбото над изградената стена и в стил Меси я изпрати в сглобката на вратаря Ивайло Василев за 0:1. Гостите, окрилени от попадението, заиграха на още по-високи обороти и чрез бързи контраатаки се опитаха да превземат отново противниковата врата, но теренът беше невъзможен и пречеше на топката да се придвижва напред. Домакините продължиха с хаотичния си натиск и неточни центрирания. В 65-ата минута Спортист можеше да изравни. След центриране на Калоян Стефанов Ариф Ферадов игра с глава, но от 2-3 метра изпрати топката в тялото на вратаря Кирил Георгиев.

В 71-та минута Спортист направи нова добра атака, след центриране на Калоян Стефанов, Светослав Диков върна топката към Антон Иванов, който обаче стреля над вратата.

В 74-та минута  реферът отсъди дузпа, за която само той бе видял грубо нарушение. С. Диков застана зад бялата точка, стреля мощно и вкара за 1:1. Очевадно беше, че главният съдия Иво Исаев търси начин да помогне на отбора на Спортист(Своге), но го правеше по един много очеваден начин. Освен че отсъди несъществуваща дузпа, той нашари футболистите на Беласица с червен картон на Запро Динев и при това положение лиши голмайстора на отбора от участие в следващия мач срещу Янтра (Габрово) и показа още четири жълти картони на останали футболисти.

След това равенство отборът на Беласица остана на 16-о място с 17 точки, а Спортист (Своге) – също е на 15-о място с 18 точки.

„Поздравявам футболистите, на които бе гласувано доверие в този директен мач за старанието и желанието им за  победа, но за жалост главният съдия бе на друго мнение. На база играта на терена резултата е незаслужен. От началото на първенството досега заради неправилно и неадекватно съдийство ние загубихме от 7 до 10 точки. Вече мислим за следващия мач, който ще изиграем на 2 декември, събота, срещу отбора на Янтра (Габрово)“, сподели Светлан Кондев.

 

Беласица: Кирил Георгиев, Атанас Карачоров, Валентин Костов, Мартин Русков, Аспарух Шамкалов, Куфре Ета, Мартин Тодорски, Аксел Таонса, Аспарух Смилков, Мариян Вангелов, Запро Динев (Владимир Гогов, Атанас Димитров, Христо Петров)

Ташко СУЛЬОТОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular