Friday, May 3, 2024
HomeРегионПерникБиблиотеката в Перник показа „Иконостас на първите" и "Рибния буквар"

Библиотеката в Перник показа „Иконостас на първите” и “Рибния буквар”

Изложба в голямата читалня на Регионална библиотека „Св. Минков” в Перник припомни за Деня на народните будители.
В нея са показани ценни книги за Възраждането, снимки на някои от българските възрожденци, както и информация за историята на днешния празник.
„Иконостас на първите” на Георги Хинчев е може би едно от най-подробните издания за българските будители, притежание на библиотеката. В него са включени имената на първите наши възрожденци – просветители, радетели за самостоятелна българска църква, революционери, първите български поети, белетристи, драматурзи, дейци на науката, журналисти и издатели, държавници. Книгата излиза през 2010 г. с финансовата помощ на Фонд „13 века България”.
В изложбата са показани „Рибния буквар” на д-р Петър Берон, документално-мемоарният и литературен сборник „Левски във времето”, „Българските възрожденци и Просвещението” на Университетското издателство „Св. Кл. Охридски”, книгите на Борис Делчев за Христо Ботев и на проф. Велчо Велчев за Паисий Хилендарски и други.
Посетителите на изложбата могат да научат и подробности за днешния празник, който за първи път се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.
От 1945 година Денят на будителите е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание през 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular