Monday, May 6, 2024
HomeАктуално от днесБлагоевградски медици на национален протест

Благоевградски медици на национален протест

Десетки медицински сестри и санитари от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Благоевград протестираха пред сградата на поликлиниката в областния център.
Исканията на медицинските специалисти и на работещите в тази сфера е за достойно заплащане. В момента основната заплата е 910 лева, каза Таня Кънева, която е председател на КНСБ в лечебното заведение и старша медицинска сестра в Инфекциозно отделение на благоевградската болница.
„Напрежението в болницата ескалира и не само в нашето здравно заведение“, посочи Кънева пред БТА. По думите ѝ възнаграждението е „безобразно, ниско, обидно“. Наред с ниското заплащане, а и поради него, има кадрови проблем, поради което се налага да се покриват допълнително дежурства, за да се обслужат пациентите, допълни тя.
Медиците не приемат и вариант заплащането да е спрямо броя пациенти. Професията на медицинските работници е хуманна, не можем да броим и да се молим да има повече пациенти, това не е хуманно, посочи Кънева.
Вкъщи занасям 550 лева, тези пари не стигат да си платя сметките, да си покрия пътните и дневни разходи, каза пред журналисти Таня Павлова, която от две години работи като санитар в Отделение по образна диагностика в МБАЛ – Благоевград. Тя допълни, че вече обмисля да напусна и да потърси работа другаде.
„Не искаме някакви неосъществими космически заплати, искаме това, което е по колективен трудов договор. В условията на растяща инфлация колегите са демотивирани и настояваме за по-високи заплати. Не съм против ръководството на болницата, но трябва да се мисли повече за здравеопазване и за лекарите, които лекуват хората.“ – каза за Радио Благоевград д-р Иво Копанаров от отделението по хирургия в благоевградската болница.
Медицинската сестра Йорданка Давидкова от урологичното отделение: „Включих се в протеста, за да защитя името на медицинската сестра. В последните години ние сме непризнати в тази държава, а толкова много сме помогнали по време на ковид пандемията, която все още не е отминала. Тогава хората ни се покланяха, а сега никой не ни обръща внимание. Второ – ние нямаме нормални условия на труд: скърцащи столове, ръждясала апаратура, как си представяте купони за 2 лв. – дали да си купя баничка или кисело мляко. Това, което искаме не е много, искаме да ни признае собствената ни държава.
Медицинските специалисти и работещите в благоевградската болница заявиха, че ще продължат да настояват работата им да бъде оценена, а заплащането – достойно.

RELATED ARTICLES

Most Popular