Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионПетричБлокада на „Кулата”! Камиони висят с часове на границата заради проверки за...

Блокада на „Кулата”! Камиони висят с часове на границата заради проверки за зърно

Отново напрежение на граничния пункт “Кулата”. Шофьори на тежкотоварни автомобили, превозващи зърно от България към Гърция, блокираха за час и половина пътя преди ГКПП “Кулата” на изхода от България, в знак на протест. Впоследствие полицията успя да освободи движението за леките автомобили.

Опашката от камиони преди граничния пункт стигна над седем километра. ​ Причина за протеста беше бавното пропускане на тежкотоварни автомобили през пункта – по един камион на час. Според шофьорите на т.нар. “гондоли” (камиони, превозващи зърно) има устна заповед да се забавят товарите със зърнени култури. Заради неясна ситуация, продължаваща близо две седмици, шофьорите решиха да блокират пътното платно преди граничния пункт, като пропускаха само леки автомобили.

“Искаме да има конкректно решение за износа на зърно и да получим официални заповеди на хартия. Всичко досега е на устна заповед. Снощи имаше такава заповед да се намали трафикът – на един камион на час.  В момента изкуствено се задържа движението – все едно е тотално спряно. Миналата седмица беше забранено преминаването на камиони, извозващи царевица. Понеделник не пускаха камиони със зърно. Всеки ден е различно. Не знаем като тръгнем на път за Гърция какво ни очаква”, коментира Цветозар Илиев от Враца.

Шофьори се оплакаха, че чакат на границата по 22 часа, без тоалетна.

“Затворихме движението, за да ни се обърне внимание. Когато затворихме, веднага дойдоха над 20 униформени. Искаме да дойдат компетентни органи и да кажат има ли или няма забрана”, коментираха шофьори. Друг от чакащите сподели, че е бил на пункта от 7:00 часа, а негов колега дори от неделя.

Към 12.45 часа започна пропускането на товарни автомобили, чакащи на паркинга преди граничния пункт и превозващи бързоразваляща се продукция.

На място имаше пътна и гранична полиция.Снимка: БГнес

 

RELATED ARTICLES

Most Popular