Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупницаМотоклуб „Неразделни братя”  в Дупница приютиха бежанци от района на Одеса

Мотоклуб „Неразделни братя”  в Дупница приютиха бежанци от района на Одеса

Асен Кирилов: Най-малкото дете е само на годинка, над 5 500 лева са събраните средства в дарителската сметка в помощ на бежанците

 

Над 45 са бежанците , които вече са настанени в град Дупница.От тях само 4 –ма са мъже, останалите са жени и деца.Това разказа Асен Кирилов, който пръв поде инициативата за осигуряване на свободни жилища в града за бягащите от войната в Украйна. Най-малкото дете е само на 1 годинка, а най-голямото е на 18-сет, уточни Кирилов. Част от първоначално настанените в Дупница вече са напуснали града и страната . Те са се отправили към свои роднини в Полша и Чехия, където могат да бъдат отново заедно и да намерят по-бързо работа. „Повечето от пристигащите са дошли тук по различни канали- консулства , неправителствени организации и групи за взаимопомощ.  Те се свързват  с нашите телефони и знаят, че имаме създадена организация за посрещане на бежанци. Благодарен съм на хората, които работят за каузата денонощно чрез групата „Дупница в помощ на бежанците”.В неделя и понеделник пристигнаха още хора и вече са приютени”.   Чрез своята фейсбук страница доброволци съобщиха, че съпричастност към съдбата на бежанците са проявили и членове на мотоклуб „Неразделни братя” . Те  са осигурили подслон на един мъж и три жени, едната от които е на 82 години и в инвалидна количка. Избягалите от град Измаил край Одеса са настанени в клубната къща на „Неразделни братя”, а председателят Димитър Недев е поел личен ангажимент към възрастната жена.

Асен Кирилов е посрещнал част от пристигащите семейства в Дупница.

„Не са малко и хората, които са приети от други доброволци. Работата ни е разпределена така, че едни от ангажираните са заети с осигуряване на хранителни продукти, обзавеждане, доставки на посуда и други  нужни неща, а други с тяхното посрещане и настаняване. Жилищата, които хората предоставят са свободни, но в част от тях липсват отоплителни уреди, домакински електроуреди и всичко необходимо за едно нормално съществуване”, сподели още Кирилов.  Той напомни за пореден път, че на този етап организацията разполага с достатъчно средства, за да бъдат поети част от режийните разходи за ток и вода. „Има немалко хора, които предоставиха своите домове безвъзмездно и декларираха, че ще поемат всички разходи на настанените при тях. Други, които нямат такава възможност трябва да знаят, че средствата ще бъдат поети от нас.В сметката, с която разполагаме има над 5 500 лева. Има и хора от чужбина, които също са заявили, че при необходимост ще дарят”, сподели още Кирилов.По думите на мъжа, който се посветил на това да осигури покрив за бягащите от конфликта в Украйна,  повечето настанени  не желаят да говорят за войната. „До тук няма нито един, с който аз съм се срещнал, който да иска да говори за войната.Виждам, че са уплашени, като най-силно са стресирани децата.  Страхуват дори и от мен, защото не знаят какво могат да очакват. Жените са притеснени за възрастните си родители и мъжете им, които са останали там. Плачат често. Стараем се да им подсигурим карти, за да могат да осъществят връзка с роднините си ”, разказа още Асен Кирилов. Той се надява, че мерките, с които държавата ще осигури средства на хотелите, които настаняват бежанци ще бъдат разширени , за да могат от тях да се възползват и българските семейства, които са предоставили своите домове. „Доколкото разбрах в Англия  парите ще бъдат насочени към всички, които приютяват бежанци. Нямам нищо против българските хотелиери, но е редно да бъдат подпомогнати всички в случая. Хората , които предоставят  помощ не трябва да се делят”, коментира доброволецът. Кирилов отчита, че по-голямата част от съгражданите му приемат добре пристигналите украински бежанци, тъй като желаещите да предоставят помощ  и да съдействат са много.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular