Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБобов долБлокада на пътя между Кюстендил и Дупница! И миньорите от Бобов дол...

Блокада на пътя между Кюстендил и Дупница! И миньорите от Бобов дол излязоха на протест

Работници в “Топлофикация Перник” затвориха отсечката за Гюешево

За трети пореден ден – в неделя, миньори и енергетици от област Перник и Кюстендил излязоха на мирен протест, за да изразят своето несъгласие с решението на правителството да изпрати териториалните планове за справедлив преход в Европейската комисия.

Работниците от топлофикацията и мините в Перник се събираха по обяд пред автогарата в града. А енергетиците от ТЕЦ “Бобов дол” блокираха за втори пореден ден пътен възел “Бинека”.

Работниците продължаваха да отстояват своите искания и се надяваха на преговори. Те посочиха, че протестът им не засяга само конкретни работни места, а запазването на стабилността на целия енергиен сектор.

Според протестиращите било измамно обещанието, че до 2038 година ще има българска енергетика. От плановете ставало ясно, че след 2030 година ще останат минимални въглищни мощности за критично потребление. А 80% от работещите сега централи ще са в историята. Енергетиците посочват, че базови мощности се заменят с базови, за да се гарантира енергийната стабилност. За тях никой не говори и ред няма в териториалните планове.

ТЕЦ “Бобов дол” например осигурявал 20% от БВП на областта. И ако централата спре, няма да има приходи в местния бюджет, две общини щели да изпаднат в колапс – Бобов дол и Дупница.

Няма да се откажем, докато не се намери решение на проблема, който не е само наш, но и на целия български народ, казаха протестиращите. Те напомниха, че в началото на годината българският парламент взе решение до 2038 г. да не бъдат намалявани никакви мощности и планът за възстановяване и устойчивост да бъде предоговорен.

А в териториалните планове се случвало точно обратното – още по ускорено затваряне на мощности до 2030 година.

 

Област Кюстендил

 

Енергетици и миньори от ТЕЦ и мини “Бобов дол” излязоха на протест в неделя по обяд. Те блокираха главния път между Кюстендил и Дупница, но по-късно движението беше възстановено. АМ “Струма” бе свободна за преминаване и в двете посоки.

“Запазване на работните места, сигурност за хората. До 2038 година да не говорим за закриване и намаляване на мощности”, заяви пред БНТ Йорданка Германова, синдикалист от КТ “Подкрепа”.

С отпушването на тапите в района протестиращите искаха да демонстрират, че са отворени към преговори с правителството, както и че дават време на управляващите да им предоставят териториалните планове и да направят взаимни компромиси, за да се договорят. В противен случай от понеделник АМ “Струма” отново ще бъде блокирана, заканиха се хората.

Районът беше блокиран около час. Движението се възстановяваше бавно. “Пътна полиция” регулираше трафика.

 

Област Перник

Протестиращи от Топлофикация “Перник” и Мини “Перник” блокираха пътя за Гюешево в Перник в двете посоки. Блокадата бе при автогарата. “Спрете войната в енергетиката”, “Трансформация, а не ликвидация!”, “Долу зелената мафия” бяха лозунгите по плакатите им. Около тридесет души препречиха движението.

След това миньорите и енергетиците останаха встрани от пътя, като заявиха, че това е само предупредителна блокада.

Стачната готовност остава, категорични са миньорите и енергетиците:  „Девет години ми остават до пенсия. Какво правя с тези девет години при положение, че ни затворят? Кой ще ме наеме като нов работник някъде? В коя сфера?”

Снимка – ZaPernik

„Пратени са плановете, ама какви са тия планове? Никой нищо не знае. Искат да унищожат енергетиката и това е основното. То вече единствено в България енергетиката работи и нея ще я приключат. Оттук- нататък и нашите деца ще избягат от България. Може би след някоя и друга година и България няма да я има”.

В протеста участваха и директорите на най-голямото въгледобивно предприятие в региона „Мини индъстри” Здравец Евтимов и на „Топлофикация Перник” Чавдар Стойнев.

„Очакваме промени. Ако не се случат промени, виждате, готови сме и на по- сериозни протестни действия докато не се чуе нашата дума и не се върнат плановете за преразглеждане, тъй като знаете, в тях нито има справедливост, нито има преход. Просто така са кръстени”, заяви Здравец Евтимов.

 

Обстановката в страната

 

В неделния ден продължиха протестите и блокадите на енергетици и миньори на магистрала „Тракия” и Прохода на републиката. И макар че имаше опити за разговори от страна на властта, протестиращите не бяха удовлетворени. Те коментираха, че се борят не само за своите работни места, но и за енергийната сигурност на държавата.

Движението по двете пътни платна на магистрала „Тракия” остана спряно. Трафикът в цяла Централна България бе блокиран със затварянето на пътя Нова Загора – Стара Загора.

Повече от 48 часа „Хаинбоаз” също бе блокиран от недоволни енергетици и миньори. Това затрудняваше преминаването през Стара планина и натоварваше съседните проходи.

Премиерът Николай Денков да заповяда на протеста и даде предложенията си. Така искат колегите, и аз също мисля, че така е по-добре. Това каза президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, който отиде на протеста на миньорите и енергетиците на автомагистрала „Тракия“. „Днес, когато се чух с министър-председателя, на когото трябваше да съобщя новината, че протестиращите не проявяват интерес да се видят с него, той каза, че имал да направи интересни предложения. Казах му това, което бях чул от колеги – който има предложения, да дойде да ги направи тук“, посочи Манолов. По думите му изглежда, че преговорите в София са приключили. „Никой от нас не знае дали са изпратили нещо в Брюксел. Ако са изпратили, какво и дали въобще не ни се разиграва някакъв политически театър, в който ние да сме храстчето в ъгъла на сцената“, заяви Манолов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular