Saturday, May 4, 2024
HomeРегионПетричСлед остра реакция от църквата и партия: Отмениха индийски фестивал в Петрич

След остра реакция от църквата и партия: Отмениха индийски фестивал в Петрич

“Фестивал Индия”, който трябваше да се проведе в Петрич е отменен, съобщиха в съботния ден организаторите от Международното общество за Кришна съзнание.
Преди дни срещу провеждането му се обявиха от една от партиите, а след това излезе и обръщение на Неврокопския митрополит Серафим с призив хората да не посещават събитието.

“Така нареченият „Фестивал Индия“ не е нищо друго освен опит за религиозен прозелитизъм. Под формата на културно-художествена програма обществеността се въвежда в религиозни практики, чужди и противоречащи на нашата православна християнска вяра и традиции. Очевидна е връзката на организаторите с Международното общество за Кришна-съзнание – религиозна организация, която макар и официално регистрирана в България, не е припозната като носител на традиционното индуистко учение. Тревога буди съзнателното въвеждане в заблуда на институциите и отговорните лица, с чието разрешение се допуска провеждането на това „културно събитие”, без да бъде разяснена истинската същност на фестивала. Недопустимо е чрез детски кът за забавления, рисуване, обличане на традиционни индийски дрехи и кулинарни изкушения в религиозните ритуали да бъдат въвличани деца. С оглед на всичко това категорично заявяваме: Така нареченият „Фестивал Индия“ не отговаря на наименованието и целите, обявени от организаторите. Той е по-скоро опит да се привлекат, съзнателно или несъзнателно, за последователи на деструктивното учение на Обществото Кришна-съзнание хора от различна възраст, социална и религиозна принадлежност. Предлаганите религиозни практики и учения представляват обществена опасност и застрашават социалното, психическото и духовното здраве на участващите в тях – организатори и публика. Пастирски призоваваме обществеността на гр. Петрич и Общинското ръководство да бъдат бдителни и да не допускат или участват в противни на исконните духовни и обществени традиции дейности”, се казва в позицията на митрополит Серафим, обявена в официалната фейсбук страница на Неврокопска епархия.

Организаторите пък отговориха, че “поради възникналите причини от застрашителен и агресивен характер (включително и всяване на смут и омраза) от определени лица, Фестивала НЯМА да се състои, за да опазим мира, обществения ред и спокойствието на всички жители на гр. Петрич, както и на гостите ни”. Те твърдят, че са против “всякакво насилие, било то и словесно – в електронните медии” и заради това са решили фестивалът да се отложи. Смятат, че тези негативни настроения имат политически привкус, заради предстоящите местни избори. Казват, че са “против да бъдат използвани за политически игри, с цел събиране на гласоподаватели за настоящите общински избори, както и привличане на публичното внимание към иначе западаща партия.

RELATED ARTICLES

Most Popular