Thursday, May 9, 2024
HomeНовиниБългарияБЛС иска оставки в Здравната каса

БЛС иска оставки в Здравната каса

Напуска масата за преговори

Българският лекарски съюз няма да подпише гласуваното от Надзорния съвет на Здравната каса увеличение на цените на клиничните пътеки с 8 процента и излиза от преговорите. На извънреден брифинг в сряда председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров обяви, че настоява за оставките на управителя на касата проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет д-р Александър Златанов:
“Рецидив с опитите за прикриване на средства, гласувани от парламента за здраве – пари, които трябва да стигнат до нашите колеги. Бламиране и саботиране на преговорния процес с имитиране на такъв, нежелание за решаване на проблеми в сектора, които пречат и на работещите, и на пациентите. Оттук нататък отговорността за състоянието на системата и на лечебните заведения е на тези, които вземат решения – Министерски съвет и парламент”.
От Здравната каса отговориха, че така одобреното решение е съобразено с възможностите на бюджета.
Заместник-министър Златанов от своя страна определи решението като адекватно и посочи, че това ще позволи с част от допълнителните пари да се вдигнат заплатите на медиците в болниците. /БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular