Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаБобовдолските въглища изчезнаха от Дупница, намират се само на черно

Бобовдолските въглища изчезнаха от Дупница, намират се само на черно

  • Складовете продават донбаски кюмюр – чувал от 25 кила е 10 лв.

Бобовдолските въглища продължават да са предпочитани сред твърдите горива за битово отопление. В Дупница обаче могат да се намерят само на черно, на малко по-висока цена спрямо същия период на миналата година, показва проверка на „Вяра”. В момента в складовете за продажба на въглища кюмюр от Бобов дол няма. „Не продаваме бобовдолски въглища, въпреки че хората ги търсят. От две седмици има раздвижване. Клиентите питат, лутат се, обмислят какво да направят, като им кажем, че продаваме само донбаски въглища. Някои не могат да повярват, че няма да предлагаме и няма да могат да си купят бобовдолски въглища. Спряхме продажбата им в края на март, след като излезе наредбата за качеството на въглищата. С нея бе спряна продажбата на въглища от Бобовдолския расейн, тъй като не отговарят на европейските изисквания – съдържат по-голямо количество сяра. За да не ни останат и да освободим склада, през март намалихме цената им, продавахме ги на половин цена. Сега продаваме само донбаски и само насипани в чували, каквито са новите изисквания. Един чувал е 25 килограма, а цената – 10 лева. Тя не е променяна. И миналата година пакет от 25 кг донбаски въглища беше 10 лева. Принципно те са по-скъпи от бобовдолските, но са и по-калорични. По-добри са за парно, докато при печка за твърдо гориво има опасност от високата температура да се увреди”, каза управителката на дупнишкия клон на „Топливо” Румяна Шангалова. По думите й в склада на дружеството в Дупница в момента има над 100 това въглища от Донбас. Заредено е и с дърва – дъбови и букови. „Около 100 лева е един палет нарязани и нацепени  дъбови и букови дърва. Цената им се запази, не са поскъпвали”, допълни управителката.

В Дупница все още може да се намерят бобовдолски въглища, но единствено на черно. Цената им е 300 лева на тон (при 296 лв./ тон за същия период на 2019 г., бел. авт.).

Припомняме, че в първите месеци на годината правителството прие изисквания за качеството на въглищата и брикетите за битово отопление. Преди това България бе осъдена от Еврокомисията заради прекалено прашен въздух. Кабинетът предприе мерки за ограничаване на замърсителите, един от които е битовото отопление с твърди горива. Както е известно, миналата година бяха приети законови поправки, а сега бе одобрена и наредбата за тяхното качество, която влезе в сила през март след публикуване в „Държавен вестник”. Според наредбата на пазара се пускат само въглища със съдържание на сяра от 1,3%, а на пепел – 15 на сто, и влага – 20%. Всяка партида, предназначена за пазара, се проверява от Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН ) дали отговаря на изискванията и е придружена от сертификат. Насипни въглища и брикети не може да се продават, а само в чували от по 25 кг, като са надлежно етикетирани с номера на сертификата.

Ефектът от наредбата вече се усеща от потребителите, които още не могат да свикнат с мисълта, че ще трябва да купуват по-скъпите вносни въглища.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Защо пишете глупости.Елате е Бобов дол в Минския гараж срещу затвора и да видите дали няма въглища.

Comments are closed.

Most Popular