Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБобов долБобовдолци очакват час по-скоро да започне строителството на новия Спешен център

Бобовдолци очакват час по-скоро да започне строителството на новия Спешен център

Зам. –министър Йорданов се ангажира правителството да отпусне още средства и да започнат по най-бързия начин, каза шефът на ОбС Е. Христова

В Бобов дол очакват в най-скоро време да започне строителството на новия Спешен център, забавено от избраната фирма заради поскъпването на строителните и другите материали.

„Разговарях със заместник-министър на здравеопазването Георги Йорданов по темата. Той ми обясни, че фирмата, спечелила обществената поръчка за изграждането на 20 центъра за спешна помощ в цялата страна се е отказала, тъй като са поскъпнали материалите. Йорданов обясни, че с постановление на Министерския съвет ще отпуснат още средства. Пое ангажимент след като това се случи, най-напред да бъде започнато изграждането на нашия център. Ангажира се строителството да започне спешно”, каза председателят на Общинския съвет Елеонора Христова в отговор на наш въпрос.

Припомняме, че новият Спешен център в Бобов дол ще се строи с европейски средства, осигурени по проект на Министерството на здравеопазването (МЗ). Теренът от около 2 декара е предоставен безвъзмездно от общината.

Договорът за изграждането на Филиал за спешна медицинска помощ /ФСМП/ в миньорския град,  предвидено по проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, е сключен с  фирма „КСВ инженеринг“ ООД на 11 март  2021 г..  Стойността за реализиране на строителството е в размер на 268 304,21 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи и въвеждане на обекта в експлоатация е 7 месеца след откриване на строителна площадка, но не по късно от 24 месеца от сключване на договора, а именно 10 март .2023 г.

Както е известно, Спешният център в Бобов дол се помещава на партерния етаж на закритата преди  години общинска болница. Сградата на бившето лечебно заведение бе продадена от синдик и общината плаща наем, за да не остане миньорският град без неотложна помощ.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular