Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниБългарияБорисов: Ще поканим на разговори всички, най-стабилна ще е коалиция между големите...

Борисов: Ще поканим на разговори всички, най-стабилна ще е коалиция между големите партии

ГЕРБ-СДС ще покани на разговори за съставяне на кабинет всички партии, но ще преговаря по политики само с тези, които се съгласят да участват в бъдещо управление. Това стана ясно след пресконференция на лидера на партията Бойко Борисов в първия му коментар след изборите на 2 април.

Лидерът на ГЕРБ потвърди, че ще влезе в 49-ия парламент като депутат и лично ще води преговорите за кабинет.

Борисов изтъкна, че Народното събрание трябва да излъчи редовно правителство, независимо каква е цената за партиите.

Той посочи, че най-стабилно би било управлението на коалиция между големите партии, а естествените партньори на ГЕРБ-СДС са партиите които подкрепят Украйна, активното ни членство в НАТО и присъединяването към Шенген и еврозоната.

“Българските избиратели казаха, че без ГЕРБ не може, но и без ПП-ДБ не може…Нормално е тези, които са счупили държавата, да участват в поправянето на нещата, а не да казват че са им важни местните избори. Общините не могат да работят без редовно правителство.В противен случай, ние ще направим правителство, виновникът за нестабилността, обаче, ще бъде тяхна”, посочи Борисов.

Вратата за преговори за кабинет остава отворена за всички, включително и “Възраждане”, стана ясно още на пресконференцията. От ГЕРБ-СДС нямат против да разгледат предложение за министри дори от страна на президента Румен Радев.

“Редовно, стабилно правителство, в посока Европа и подкрепа на НАТО – ако иска и президентът Радев да участва и мисли, че има министри, които да участват, го слагам на масата и това. Нямам разделителни линии с никого. Добре дошли са и “Възраждане” – с тях ще говорим много сериозно. За тях гласуваха и много вишисти, така че не трябва да се омаловажават. Трябва да работим с всички, които българските граждани са избрали. Тези, които не искат да участват, ще останат в опозиция. На инат няма да се приеме нито бюджет, нито реформи без правителство. И обратно – с правителство ще се приемат всички реформи, така че, когато се събират и говорят, нека имат предвид това”, допълни лидерът на ГЕРБ.

Той напомни, че международните партньори се притесняват за нестабилността у нас./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular