Monday, May 6, 2024
HomeРегионБобов долБорис Дали разби пазара с ябълков сок, смучат го Деси Слава, Коцето...

Борис Дали разби пазара с ябълков сок, смучат го Деси Слава, Коцето и Илиан  

 

Фолкпевецът от Бобов дол скочи срещу добавките от насекоми в храните

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

Сок, произвеждан от ябълки от овощната градина на Борис Дали, набира  популярност. Фолк певецът се захванал с новата дейност преди 2 години – тогава от вкусния продукт опитвали настанените в хосписа на Дали в Бобов дол, а година по-късно сокът се появява и на пазара.

„Преди 3-4 години бях на участие и за първи път опитах такъв ябълков сок. Подари ми го един приятел от Нови пазар, даде ми и луканка, и водка. Всичко беше много вкусно и след време решихме и ние да правим такъв сок – от ябълките в нашата градина в Бобов дол. Имаме овошки с два сорта ябълки – Златна превъзходна и Флорина, за които се грижа аз, и плодовете остават. Домашните ябълки не могат да стоят толкова продължително време като другите, които се пръскат десетки пъти и са много трайни. Нашите почват да се скапват. От първия сок, който направихме, давахме на хората в хосписа и много се хареса. Миналата година произведохме повече и започнахме да пласираме и в София. Сокът много бързо се разпродаде и тази година пласираме и на други места, като вече взимаме ябълки и от друг производител – от проф. Димитър Домозетов от Кюстендил. Той и синът му Данчо имат много голяма ябълкова градина с устойчиви сортове, за която полагат много грижи. Работят професионално, с минимум пръскания. А и в нашия край ябълките са най-вкусни заради подходящите условия, високото надморско ниво, което влияе”, обясни Борис Дали.

Изпълнителят уточни, че сокът се добива в пловдивска фабрика, където се и бутилира. „Сокът е студено пресован, без никакви добавки. Плодовете се измиват, смилат се заедно с кората и семките, в които има най-много пектин, и се изстискват с помощта на валяци. Не се прибавя нищо, дори и вода. Всичко се прави в  Пловдив, в България има само 5-6 такива цехове”, каза Дали.

Освен това коментира новия закон, разрешаващ добавянето на насекоми в храните на територията на ЕС, с който не е съгласен.  Категоричен е:„Не приемам това решение. Разрешава се в храната, в колбасите например,  да се добавят бръмбари и др. насекоми. При нас от ХЕИ правят проверки и ако има хлебарки,  кухнята веднага се затваря.  В същото време разрешават да ги ядем. Гледах един немски учен, който обясни, че храносмилателната система на човека, червата не могат да разграждат насекомите. Ние нямаме такива ензими, каквито притежават птиците, хранещи се с насекоми.  Това е свръх опасно, храна за раковите клетки. Всички болести са свързани с храненето”.

Певецът допълни, че колегите му също много одобряват сока. Разкри: „Илиян и семейството му пият много сокове и харесват и нашия. Както и Коцето, Деси Слава, Теди Александрова, от по-младите колеги също”.

Борислав Делибалтов не изключва възможността в бъдеще да разгърне производството на ябълковия сок, носещ артистичното му име.

Новият бизнес върви паралелно със сценичните изяви на Дали. „Постоянно имам участия. След пандемията хората много се забавляват. Заведенията са пълни, аз не съм спрял да ги обикалям. Бях в София, във Варна, а и в други градове, ще пътувам до Германия”, сподели Дали.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular