Saturday, May 4, 2024
HomeРегионКюстендилБрат и сестра от Шишковци върнаха спортната слава на селото с 3...

Брат и сестра от Шишковци върнаха спортната слава на селото с 3 медала от Атлетическа лига

Населението на кюстендилското село Шишковци има основание да се гордее със славното си минало. Основание за това са почвеното плодородие, трудолюбието на хората, тяхната инициативност , отразени в творбите на най-големия български художник Владимир Димитров-Майстора. Спомените ни връщат назад в годините, когато населението на селото е надминавало 1200 души, когато със 100% собствени средства са построени:модерно училище за 400 деца, първата ЖП-гара в България ,изградена със собствени средства и труд ,бетонов напоителен канал от 22 км. и не на последно място-през 1957г. е открит първият в България (пак със собствени средства и труд) затревен селски стадион със спортно-технически сектори(за всички лекоатлетически дисциплини и плувен басейн). При тържественото му откриване гостува представителният футболен отбор на „Левски“-София ,който в приятелска среща с местния футболен отбор „Струмска слава“ пред многобройната публика от с. Шишковци и околните села , печели трудно .
След 1980 г. се наблюдава постояннен спад в броя на жителите на населеното място,което пропорционално доведе до утихване на спортния живот в селото и до занемаряването на стадиона. Като неми свидетели на някогашната слава стоят обраслите в бурени трибуни, бутиковата арка на входа и неработещият от 40 години басейн. За жалост подобна е участта и на светлото училище на двуетажната ЖП-гара с чакалня/първата изложбена зала на Майстора/ и на напоителния канал.
От 2012 г. насам се наблюдава тенденция за увеличаване броя на населението , главно с жители на големите градове,които се заселват за постоянно в с. Шишковци. Такова е семейстото на Димитър и Нина Димитрови от гр. София , които имат две деца ,по-малкото от които –Мария израства в с.Шишковци.
Природата и мекият климат допринасят за хармоничното развитие на децата. Чистият въздух,екологичната храна и добрите обноски в селото способстват младите да утвърждават „Здрав дух в здраво тяло“. Ние ,тяхните съседи, следим с голямо внимание растежа и развитието на Мария и Дидо. Голяма радост на населието от селото донесе спечеленият през м. октомври 2021 г. бронзов медал от международното състезание по математика “Математика без граници“ , в която участват над 30 000 деца от цял свят. От една година Дидо е ученик в 5 клас на ПМГ “проф.Емануил Иванов“ гр.Кюстендил , където се утвърждава като преспективен състезател по математика и информатика.
През дългите месеци на принудително учене „онлайн“ наблюдавахме активния спортен живот на Деян,който със своята 5-годишна сестричка Мария в присъствието на поне един от родителите си почти всеки ден провеждаха самостоятелни тренировки на селския стадион . След участие в 2-3 регионални състезания дойде и големият ден-учасие в турнир на националния стадион „Васил Левски“, където мериха силите си с още около 500-600 деца от цяла България.

На 14. и 15. май 2022 г. в гр. София на Националния стадион „Васил Левски“ се проведе Атлетическа лига GO!KIDS!. Това е е най-масовото спортно състезание за деца по лека атлетика, включващо различни лекоатлетически дисциплини. Участваха и младите лекоатлети на с. Шишковци (общ. Кюстендил) – Деян Димитров и Мария Димитрова. Представиха се повече от достойно – при най-малките Мария спечели два сребърни медала (второ място на 40 м. гладко бягане и второ място на скок от място), а Деян спечели златен медал (първо място на 60 м. гладко бягане). Двамата подобриха личните си постижения на съответните дисциплини.
В една народна поговорка е казано „Надеждата крепи човека“. Успехите създават предпоставка да се утвърждават нови, по-големи резултати на участниците с по-голяма конкуренция. Младото население на с. Шишковци счита , че където е текла вода, пак ще тече. Затова, ентусиазирани с умерен оптимизъм и активност , ще очакваме бъдещи шампиони от с. Шишковци.
Пожелаваме на цялото подрастващо поколение здраве,щастие и активна спортна дейност, която ще предпази младия човек от коварните напасти на XXI век на тютюнопушенето, наркоманията, алкохолизма и не на последно място –затлъстяването вследтвие уседналия начин на живот.

Милчо Спиров

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular