Thursday, May 2, 2024
HomeОживлениеБрезничанин нареди изложба с предмети от социализма

Брезничанин нареди изложба с предмети от социализма

В Брезник бе открита изложбата “От 9-ти до 10-ти – времето на социализма”.

Експозицията е на Божидар Пантев – дългогодишен служител на читалището в града. Тя съдържа събрани от него предмети и непоказван до този момент снимков материал от дейността на Движението за техническо и научно творчество на младежта в града преди 1989 г. Сред вещите могат да се видят още плакати, календари, портрети, клишета-гравюри за отпечатване на изображения и текстове, знамена, техника от ежедневието – радиоапарати, телефони, пишещи машини и много други.

Възпроизведени в автентичния им вид са кабинетът на партийния секретар и художественото ателие за нагледна агитация.

Интерес представлява снимковият материал – част от изготвен проект за единна художествена визия на Брезник. Същият е трябвало да уеднакви по естетически начин фасадите на сградите по централната улица на града преди 40 години, но е останал неизпълнен.

Това е втората изложба, посветена на живота в Народна република България, която Пантев представя пред публика. Акцентът в нея е поставен върху миналото на Брезник и неговите жители.

Макар и съвпадаща с периода на предизборната кампания, изложбата няма за цел да политизира и насочва. Тя, според автора, е безпристрастен поглед към период от историята, който мнозина помнят, а други дори не познават.

Изложбата “От 9-ти до 10-ти” ще бъде открита тази вечер във физкултурния салон на бившата Гимназия по селско стопанство “Н. Й. Вапцаров” в Брезник. Пространството е използвано до началото на 70-те години на 20-и век като читалищен салон, в който са представяни редица театрални пиеси от местни самодейци и професионални актьори, предаде БТА.

RELATED ARTICLES

Most Popular