Saturday, May 11, 2024
HomeРегионДупницаБългарският обичай коледуване изпълниха бъдещите първокласници на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски”

Българският обичай коледуване изпълниха бъдещите първокласници на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски”

Отупаха червения  кожух на Дядо Коледа и надиграха Снежанка

Истински коледен спектакъл представиха пред Дядо Коледа и Снежанка децата от подготвителната група на СЕУ „Св. Паистий Хилендарски”. Пременени в писани български фолклорни носии, коледари и сурвакари огласиха училището с песни и наричания за здраве, радост и берекет през новата година. С дренови сурвачки в ръце, възпитаниците на госпожа Димитрина Чечева играха ръченица, пяха коледни песни и рецитираха стихчета за Рождество и Нова година.

Прекрасни детски емоции витаеха във въздуха, като градуса на настроението повдигна и самата Снежанка. Завладяна от празничния дух  и доброто представяне на малчуганите, тя показа  своя забавен новогодишен танц. Момичетата и момчетата не останаха безучастни и само след секунди се включиха и повтаряха стъпките след нея, като я смаяха със своите танцови умения. Снежанка се умори и за миг поспря, но децата-не. Те продължиха гръмко да пеят и да рецитират.

В края на спектакъла сурвакарите  не подминаха и Белобрадия старец. Малък юнак отупа широките му плещи с пожелание за да бъде здрав и силен, за да носи радост на децата по света. В замяна на доброто представяне Дядо Коледа  отвори своя чувал и зарадва бъдещите първокласници с много лакомства и изненади. Те пък му обещаха да бъдат старателни и любознателни през цялата година.  На изпроводяк малките ученици огласиха коридора на любимото школо с коледната песен на Иван Вазов „Коладе, ладе” .

Ой, Коледо, мой Коледо, роди ми се Боже чедо.

Коладе, ладе, коладе, ладе

Кравай скача от полица, ври в котлето кървавица.

Коладе, ладе, коладе, ладе

Кажи, бабо, като лани на нас весело да стане.

Коладе, ладе, коладе, ладе.

RELATED ARTICLES

Most Popular