Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаПреяждането като проблем по Коледно-новогодишните празници

Преяждането като проблем по Коледно-новогодишните празници

Днес ще поговорим с д-р Паола Пенева за преяждането около празниците. Какви рискове и последици води то след себе си. Ще получим съвети, в които е хубаво да се вслушаме за доброто на нашето здраве.

Д-р Пенева, какво кара хората да прекаляват с храната в този период от годината?

Коледно-новогодишните празници са едни от най-обичаните от мнозина именно поради възможността за прекарване на време с любимите хора и споделяне на голямата празнична трапеза с тях. Улисани от сладки приказки, песни и забавления, ние похапваме без да сме гладни и между другото. С обилното похапване обаче, идва един доста често разпространен  проблем, а именно – преяждането.

Какви опасности крие то за здравето?

Приемането на големи количества храна води до стомашен дискомфорт като  подуване, газове, усещане за тежест и парене зад гръдната кост. Привидно безобидно, преяждането може да се задълбочи в по-сериозен проблем, ако продължи. Важно е да се знае, че стомахът е кух мускулест орган, който макар и разтеглив – има ограничен капацитет на вместимост на хранителна материя, а надскачането на прага му води до нарушена обработка на постъпилата храна. От друга страна, по празниците често се приемат храни, които са в разрез с индивидуалните  диетични ограничения.

Физиологично погледнато преяждането води до няколко важни момента, от които произтичат и така неприятните симптоми, с които това състояние се характеризира.

Големите порции забавят храносилането, което води до стимулиран ферментационен процес, чийто пряк израз е подуването и повишеното газообразуване. Едновременно с това, колкото повече храна се приема, толкова повече солна киселина се отделя. Нейната основна функция е да способства преработвателния процес и да защити организма от постъпили с храната патогенни представители. Повишената секреция на солна киселина носи риск от навлизането й към хранопровода, чиято лигавица не е подготвена да поеме такъв корозивен агент и това води до така познатото чувство на парене зад гръдната кост.

С поемането на повишено количество храна, стомахът се разширява, за да може да я поеме. Това води до притискането му в околните органи и до усещането за тежест. Постпрандиално кръвта се пренасочва към стомаха, където е нужна за храносмилането, което в следствие води до намаляване на кръвния ток към периферията, чието проявление е умората и нуждата за полягане след хапване.

Приетата храна стимулира панкреаса да отделя инсулин, нужен за преработката на въглехдратите. Преяждането обаче води до засилена секреция на инсулина, а той от своя страна намаля нивата на кръвната захар до твърде ниски стойности – до състояние известно като хипогликемия. Това от своя страна е и причината за засиления въглехидратен глад, с който организмът се опитва да компенсира недостига. Получава се порочен кръг, чийто пряк резултат е твърде голямо количество приет въглехидрат, който в последствие се трансформира в мастна тъкан, поради липса на компенсаторна физическа активност, с която той да се изразходва. От тук идват и натрупаните празнични килца, причина в последствие за постпразнична депресия и понижено самочувствие.

Това наистина са сериозни проблеми, които ако се задълбочат биха довели до различни заболявания. Какви са Вашите съвети? Как да се справим с празничните трапези?

Основните  съвети относно храненето по празниците са свързани предимно с избягването на преяждането. Старайте се да се храните бавно, сдъвквайки добре храната. Не скачайте от трапеза на трапеза, старайте се да има поне 2-3-часов промеждутък между отделните хранения. Консумирайте умерено количество алкохол, като избягвате приемът му на гладно. Не лягайте след нахранване, а оставяйте поне 2 часа отстояние между храненето и лягането за сън. Приемайте обилно количество течности, избягвайте газираните напитки. Физическата активност балансира приетите калории и способства за оптималното храносмилане. Спазвайте до колкото е възможно ограниченията на индивидуалния диетичен режим. Това означава диабетиците да контролират строго кръвната захар, хипертониците да внимават с приетата сол и алкохол.

Какво бихте посъветвали хората, които страдат от храносмилателни неразположения като гастрит, язва, рефлукс и други?

Основните ми съвети са свързани със спазване на диетичния режим, защото той е от ключово значение за отшумяване на симптомите и предотвратяването на появата на нови такива. Пациентите с възпаление на стомаха (гастрит) и нарушена цялост на стомашната лигавица (язва), са в риск към обостряне на симптомите, именно защото обилните трапези предразполагат към посягане към „забранени храни“. Такива са силно подправени, мазни, пикантни храни, алкохол, цитрусови плодове, шоколадови изделия, кофеин-съдържащи напитки. Препоръчвам отново храненето да е разделено на по-малки порции, но по-често.

Какво слагате вие на Вашата трапеза?

Старая се да спазвам обичая за нечетен брой постни ястия за Бъдни вечер, като при мен тази традиция е пречупена през призмата на собствените ми здравословни особености. Избягвам гозбите да са силно подправени: черният пипер, солта и чубрицата са основните подправки, които ползвам, но винаги количеството им е контролирано. Също се старая да готвя с минимално количество мазнина, а ястията, които изискват пържене или „запечатване“, приготвям по алтернативни методи.  На Коледната трапеза задължително присъства сезонна салата,  сурова туршия и кисело зеле,  а последните две между другото са естествен пробиотик и са полезни за хората с чревни и следантибиотични неразположения. Старая се да сервирам варени или печени гозби, като на Рождество в семейството ми се приготвя основно запечено на фурна свинско с гъби, моркови, картофи и лук.

Спазвате ли традициите по празниците?

Честно да си призная – съм запозната с основните традиции, но постоянно научавам за нови обичаи, които са ми били неизвестни. Опитвам се да ги вплета в битието си до колкото забързаният ми и натоварен начин на живот позволява, защото именно традициите са едни от главните фактори, запазили ни като нация, а в днешно време действат като ценен сплотяващ елемент.

Какво е Вашето новогодишно пожелание към нашите читатели?

На първо място, разбира се да са здрави! Нека късметът е с тях, а разумът да бъде верен спътник по пътя им! Нека всички посрещнем Новата година с надежда, а тя да ни донесе много радост и успехи.

 

Теодора Еротеева

Магистър фармацевт

RELATED ARTICLES

Most Popular