Thursday, May 2, 2024
HomeАктуално от днесБюджет 2022! Министър Василев представи основната финансова рамка

Бюджет 2022! Министър Василев представи основната финансова рамка

Приходите в проекта за държавен бюджет за 2022 година са заложени на ниво 57 253,2 млн. лева, а разходите – 63 153,8 млн. лева, съобщиха от финансовото министерство, цитирани от БТА.

Дефицитът се предвижда да бъде 5900,3 милиона лева

или 4,1 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт. МФ прогнозира увеличаване на брутния вътрешен продукт през тази година с 4,8 на сто, безработицата да е 5 на сто, а средногодишната инфлация /ХИПЦ/ – до 5,6 на сто.

Минималната заплата се предвижда да нарасне до 710 лева от април

Данъкът върху доходите и за фирмите остава 10 процента, а ДДС – 20 на сто. Ще има намалена ставка от 9 процента за ДДС върху определени стоки и услуги.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев представи на брифинг пред медиите основната финансова рамка и подробности за Бюджет 2022.

“Днес започват съгласувателните процедури по бюджета. Той вече е изпратен на социалните партньори. Очакваме в рамките на следващата седмица съгласувателните процедури да завършат, след което на 31 януари да бъде внесен в Народното събрание”, обясни Василев и допълни:

“Голяма част от политиките, които иска да води това правителство, няма как да бъдат заложени и устойностени в този бюджет, така че имаме предвидена актуализация в средата на годината. В този бюджет са заложени политики, които могат да бъдат устойностени към момента и са ключови за министерствата”, каза той.

По думите му, философията на този бюджет е доста по-различна от това, което е виждано до момента.

“Това не е бюджет, който се опитва да изглади икономическия бизнес цикъл. Това е бюджет, който се опитва, и се надявам да постигне, трайна промяна в параметрите и в траекторията на икономическия растеж на страната”, посочи той.

Министър Василев очерта три основни акцента на Бюджет 2022:

♦ значително нарастване на капиталовите инвестиции, които правителството прави не само със средствата от ЕС, но и от националния бюджет;

♦ значително нарастване на инвестициите в хората, защото това е ключът към икономическия растеж;

♦ социална справедливост чрез подсигуряване, че всички български граждани ще имат еднакъв стандарт на живот.

“Няма как да има растеж, без да инвестираме в хората и капиталовата структура.

По този повод е предвидено удвояване на капиталовите структури от 2,9% до 5,8% от БВП. Има 30% ръст на капиталовите инвестиции в общините. Бюджетът на БДЖ и НКЖ достига 663 млн. лв. Има допълнително 1 млрд. 671 млн. лв. за Републиканската пътна мрежа, с което бюджетът на АПИ достига до над 2.4 млрд. лв. Има 178 млн. лв. за капиталови инвестиции в болници, спортни площадки, 70 млн. за детски градини, възстановяване на концертни зали, музеи, галерии, опери, театри”, обясни министър Василев.

Предвиждат се инвестиции в детското здравеопазване,

допълнителни субсидии за различни лечебни заведения и такива в отдалечени региони, които не могат да се издържат само през Здравната каса, увеличават се и средствата за донорство и трансплантация на стволови клетки.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular