Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградВАП разпореди проверки за незаконен добив на злато по поречията на реките 

ВАП разпореди проверки за незаконен добив на злато по поречията на реките 

Върховната административна прокуратура сезира Министерството на енергетиката да провери дали на територията на страната се извършва нерегламентиран добив на злато по поречието на реките.

Във ВАП е образувана преписка въз основа на твърдения в медиите, че по поречието на река Струма се извърша нерегламентиран добив на злато.

От ВАП са ангажирани и териториалните прокуратури в страната да възложат проверки от същото естество на кметовете на населените места, съобразно компетентността им по чл. 90 ал. 1 т. 5 б. “а“ и чл. 93 ал. 2 от Закона за подземните богатства (ЗПБ).

След проверките, проведени от МЕ и от кметовете, трябва да се изпрати до ВАП информация, в която да е описан броят на проверените случаи, броят на установените нарушения, както и броят на съставените актове за установяване на административни нарушения и на издадени наказателни постановления.

В случай че по време на проверките се установят данни за нарушения от компетентността на други контролни органи, следва те и ВАП да бъдат уведомени.

Ако бъдат установени данни за престъпление от общ характер, те трябва да бъдат съобщени на компетентните прокуратури, за което да се информира и ВАП.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular