Friday, May 3, 2024
HomeРегионСамоковВасил Бешкяров от самоковското с. Ярлово: Не гледам крастави животни, двора на...

Васил Бешкяров от самоковското с. Ярлово: Не гледам крастави животни, двора на комшиите се наводни от незаконната им канализация, съседи искат да завземат моя имот

Васил Бешкяров

Брат ми гледа животните като домашни любимци, ако изведат моите животинки от обора, ще махнат и техните, аз също не съм давал съгласие те да имат стопанство

Васил Миленов

„Не гледам крастави животни, имам всички документи за тях, те се обгрижват като домашни любимци.”, заяви за „Вяра” Васил Бешкяров от самоковското с. Ярлово, за който съседите му семейство Фичерови се оплакаха, че гледа животни в крайна мизерия, а от стопанството му се носи смрад, пълзят зарази и паразити. Оказа се, че Бешкярово вижда друга причина за недоволството на комшиите: „Разни съседи преди време имаха апетити за наследствения ми имот в Ярлово. Това се случи, след като почина майка ми, те обаче не искат да закупят имота, а просто да си  разширят техните като вземат от мястото ми. На съседите двора е малък , семейството им е голямо, двама сина, снахи, три четири деца, доста хора са. Конфликтът идва от там. Така се случи с по-долния имот на други съседи, той е необитаем, съседите си вкарват тракторите, използват го и си мислят, че 10-ет години като го стопанисват ще го придобият.”, категоричен е Бешкяров, който се закани да заведе иск срещу семейство Фичерови за нанесени морални щети.

Бешкяров уточни, че по принцип живее в столицата, а в селото ходи от време на време. По думите му животните, които обитават двора му, не са негови. „Животните не са мои. По закона за наследството ние с брат ми ги придобихме след смъртта на родителите ни. Аз мога да се откажа от наследството в полза на брат ми или на друго лице, той може да се откаже в моя полза, както и от имотите. Животните не страдат, не се измъчват, брат ми се грижи за тях. Разполагам с документ за напълно законен животновъден обект. Разполагам и с документ за извършени ветеринарно медицински услуги на животните. Твърденията на съседите, че животните са болни и крастави са неверни. Всички са здрави. Преди време даже някои ми отрови едно от кончетата. Животните са законно регистрирани, имаме разрешително за 12-ет животни. В момента те са 9.

Мария Фичерова

Ако изведат моите животни от обора и кошарите, това означава, че и техните трябва да бъдат изведени по същия закон, тъй като ние с брат ми също не сме си давали съгласието, нито сме се подписвали някъде, за да може те до отглеждат животни.  Фичерови гледат крави, прасета, кокошките им се разхождат в двора, външната им тоалетна се намира на моята ограда. Съседите Фичерови са конфликтни личности, синът им даже ме е нападал, заведено е и досъдебно производство. Те твърдят, че нямам обор за отглеждането на животните. Съседите твърдят за моите животни, че замърсявали селото, техните животни също пасат в същото стадо, но не знам дали са регистрирани. Оборската тор , която се намира в двора ми, е необходима за наторяването на градините ни, които ще бъдат разработени за семейни нужди.”, твърди мъжът. Той е категоричен, че не е получавал никакви уведомителни писма по повод сигналите, пускани от комшиите му в селото. Брат му също не е получавал уведомление. „Ветеринарният д-р Топчийски извършва всички профилактично- ветеринарни дейности спрямо животните. Не сме кандидатствали за субсидии по никакви програми и не ангажираме никого с тях. Ще подам обаче молба до община Самоков да сключа договор за наем и да ползвам тротоарно право, за да не могат да си паркирам техниката пред дома ми.”

По повод оплакванията на Фичерови, че оборка тор е потекла в двора им Васил Бешкяров заяви: „Къщата на съседите им се наводни от незаконно прокараната канализация, която са свързали в уличната канавка и от външната им тоалетна, която се стича в моя двор. Причината не е в мен. Считам, че устното предписание, което изчетох  във в. “Вяра“ от кмета на селото Васил Миленов е продиктувано от изключително ниската правна култура на кмета, тъй като той твърди, че до 10 дни аз трябва да възстановя оградата от към съседите. По смисъла на закона всички огради, съоръжения между съседи са частно правен спор, те не са спор между общината. Ако аз трябва да я възстановя, значи и те трябва да я възстановят поради простата причина, че е правена преди 70 години от прадедите ни. Аз не съм я разрушил. Затова сега ще заведа дело на сем. Фичерови за нанесени морални щети.”

Припомняме, че Фичерови заявиха, че са подали жалби до 5 институции срещу Бешкаров. „Отглежда животни в крайно мизерни условия, навсякъде пълзят зарази и смрад, няма канализация. Сигнализираме и молим за помощ не за първи път, за нас това е една дългогодишна ужасяваща сага, превърнала махалата ни в кошмарно място за живеене”, заяви Мария Фичерова.

Жалби са изпратени до Областната дирекция по безопасност на храните, до Комисията по опазване на околната среда в Парламента, до кмета на Община Самоков Владимир Георгиев, РЗИ-София област, РИОСВ, Софийско дружество за защита на животните. В жалббите си твърдят, че стопанството на съседа им е най- ужасното място за отглеждане на животни, в непосредствена близост до къщите им. Хората също се оплакаха от миризмата и хигиената, които се носят от двора на техния съсед и изпратиха до „Вяра“ снимков материал. По техни думи: „Бешкаров отглежда 9 крави, 6 коня, 3 телета, 6 кучета и други животни, без никакви условия за животните, а оборската тор е натрупана с метри височина. Животните са слаби, недохранени, повечето болни от краста”, казват хората.

RELATED ARTICLES

Most Popular