Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградВдъхновени от Умберто Еко! Млади живописци наредиха на „Шипка” 6 творби, създадени...

Вдъхновени от Умберто Еко! Млади живописци наредиха на „Шипка” 6 творби, създадени в Самоков

Изложбата ще бъде показана през ноември в Байракли джамия

„Легендарните земи и места“ е заглавието на изложбата, която млади живописци от Националната художествена академия създадоха в рамките на петото издание на проекта „Зони на контакт“. Експозицият в зала 1В на Съюза на българските художници (СБХ) – „Шипка“ 6 и може да бъде разгледана до 2 октомври, съобщават от СБХ.

Със свои творби в изложбата участват Биляна Токмакчиева, Ханко Седефчев, Костадин Радичев и Деница Тончева от НХА-София и колегите им от филиала в Бургас Александра Николова и Михаил Гавраилов.  Организаторите разказват, че това издание на проекта „Зони на контакт“ на фондация „Поддържане на изкуството в България“ стартира през януари тази година. В продължение на година младите живописци от Националната художествена академия в София и Бургас са творили по тема, вдъхновена от книгата „История на легендарните земи и места“ на Умберто Еко.

„Участниците в проекта са изправени пред сериозна провокация, тъй като, от една страна, те трябва да дадат своя прочит на темата, осмислен и изведен концептуално през огромно богатство от мотиви, сюжети, топоси, мигриращи като екзестенциален код във всички изкуства, а от друга страна, да реализират творческия си замисъл чрез две медии – живописта и графиката. Да видят как въздействат визуално и смислово произведения по една и съща тема, в един и същи жанр (пейзаж), но реализирани със средствата на две различни медии и в различни пространства – в интимния свят на ателието и по време на творческата резиденция, която се проведе от 12 до 24 юли в Графична база – Самоков“, разказват от СБХ.

Организаторите отбелязват, че създадените по време на проекта произведения ще бъдат представени сега в галерията на СБХ, а през ноември може да бъдат видени в Байракли джамия, паметник на културата от национално значение, в Самоков. Творчески ръководители на проекта, осъществен с партньорството на НХА, Градски исторически музей – Самоков и СБХ, са преподавателите в НХА Емануела Ковач и Атанас Атанасов, а автор на идеята и концепцията е Константин Костов. Проектът „Легендарните земи и места“ се финансира от програма „Дебюти“ на НФ „Култура“, уточняват от екипа на Съюза на българските художници.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular