Saturday, May 11, 2024
HomeНовиниСвятВеликобритания въвежда £10 входна такса за туристи, вкл. за българи

Великобритания въвежда £10 входна такса за туристи, вкл. за българи

Всеки чужденец от ЕС ще трябва да кандидатства онлайн за разрешително за влизане

Обединеното кралство въвежда за всички граждани на 27-те държави-членки на Европейския съюз, вкл. и българите, т.нар електронно разрешение за пътуване. Издаването на е-документа ще струва 10 паунда. Своеобразната туристическа виза ще е с валидност 2 години.

След като въведе визи за европейските работници и студенти, сега Лондон се насочва към туристите.

ETA ще се изисква от всички чужденци, които пристигат за кратко на Острова – на екскурзия, почивка или гостуване на близки и приятели. В момента за гражданите на ЕС влизането е безпрепятствено, ако престоят е до 6 месеца.

Властите разпространиха и клип, в който призовават пътуващите към Обединеното кралство да проверят от какъв тип разрешително за влизане се нуждаят и да кандидатстват за него онлайн още преди да са тръгнали, защото е възможно невсички да бъдат допуснати.

Целта на новата формалност не е да пълни бюджета, а да затегне контрола заради все по-големия миграционен поток и опасностите от битова престъпност и тероризъм.

Кандидатстването за разрешително за пътуване ще става само онлайн. По-нататък британските власти планират да въведат и възможност за дистанционно събиране на пръстови отпечатъци заедно наред със снимките и паспортните данни на чужденците.

Авиокомпаниите ще бъдат предупредени да не качват на полетите си към Острова пътници, които не притежават виза или електронно разрешително за влизане в страната.

ETA ще струва 10 паунда и ще бъде валидна за период от две години. Ако валидността на паспорта Ви изтича след по-малко от две години, ще трябва да поискате отново ETA“, обясни отделът за визи и имиграция на Обединеното кралство към Министерството на вътрешните работи на сайта SchengenVisaInfo.

„Ако нямате виза или статут за уседналост за Великобритания, или пък да сте с двойно гражданство, дори да притежавате британски задграничен паспорт, ще трябва да плащате тази такса от 10 паунда, посочи миграционният консултант Атанас Чиков пред Нова тв.

График

Предвижда се поетапно въвеждане на електронното разрешително, като първи са туристите от Катар, За тях  ETA  става задължителна от 15 ноември т.г.  Следващите в списъка  – от 22 февруари, са Бахрейн, Йордания, Кувейт, Оман, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. За страните от ЕС, САЩ, Австралия и Нова Зеландия кандидатстването за електронно разрешение за вход ще бъде въведено догодина, но графикът още не е оповестен.

Ирландия ще бъде единствената страна, която няма да бъде засегната от прилагането на тази схема.

В същото време гражданите на безвизови държави, които имат разрешение да живеят, работят или учат в Обединеното кралство, няма да трябва да кандидатстват за ETA, както и тези, идващи от страни под визовия режим, които все пак ще трябва да кандидатстват за туристическа или бизнес виза за пътуване до Обединеното кралство.

Реципрочно

На практика Лондон повтаря схема, която ЕС по-рано одобри – т. нар. Европейска система за информация и разрешение за пътуване (ETIAS).  ETIAS ще влезе в сила през следващата година. Тя ще е задължителна за гражданите на всички страни, за които не се прилага визов режим. Разрешението за пътуване в ЕС ще струва 7 евро и ще има срок на валидност от три години.

Очаква се над милиард души от 60 държави да плащат по 7 евро за разрешително, за да влязат в някоя от страните от ЕС, включително в България./СЕГА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular