Sunday, May 5, 2024
HomeОживлениеВинарни разкриха тайните си в Мелнишко

Винарни разкриха тайните си в Мелнишко

Традиционните дни на отворените врати за винарите от Мелнишко привлякоха посетители към романтичните изби в плодородния и топъл регион. Във винарската изба край мелнишкото село Хърсово се извърши богослов и ритуално зарязване на лозята. Опитни лозари показваха на посетителите на избата нагледно грижата, която се полага, за да се роди качествено грозде. Всяка година има музикални програми на местни изпълнители и танцьори с фокус върху местната култура и фолклор и, разбира се, местно вино и гозби.
Винарската изба е собственост на Никола Закитанов, който заедно със съпругата си Любка Закитанова и дъщеря им Милица възраждат семейната традиция, свързана с отглеждане на грозде и винопроизводство. Никола Закитанов е от семейство с повече от двестагодишна документирана история в лозарството и винарството.
Лозовите масиви на избата са засадени през 2005 година, в един хубав период на плододаване, каза за БТА Любка Зикатанова, която е и член на Управителния съвет на Българската асоциация на независимите лозаро-винари. Българското вино е конкурентно по качество на произвежданите в популярните винени райони, каза Любка Зикатанова.
С много отличия и награди могат да се похвалят избите в Мелнишко, както и в цялата страна, допълни Закитанова. За изграждане на имиджа на района като винена дестинация работи цялата общност – хотелиери, ресторантьори, винопроизводители. Именно имиджът е това, върху което трябва да се работи, за да заеме българското вино достойно място на световната винена карта, допълни тя. “Наградите са за качествени български вина, отличени със златни, със сребърни медали на световни конкурси. Трябва ни време, за да заявим своето присъствие на винените пазари”, посочи Зикатанова.
Посетителите на винарната се докоснаха до процеса на производство на вино, преминавайки през всички етапи, които следва гроздето, преди да се превърне в напитка. Финал на туровете беше посещение през тунелите на подземните изби, където се съхраняват бутиковите вина и вината от всички реколти на избата.
Дни на отворените врати днес обявиха и винарните в село Кърпатово и в село Зорница.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular