Friday, May 3, 2024
HomeБизнесВинопроизводители прогнозират фалити заради кризата и ценовия шок

Винопроизводители прогнозират фалити заради кризата и ценовия шок

Изби в Югозапада компенсират разходите с по-високи цени, свиват харчове за персонал и реклама

Рязкото покачване на цените на тока, горивата и консумативите притиска и винопроизводителите в Югозападна България. От бранша прогнозират фалити заради кризата и ценовия шок, довели до нарастване на разходите и свиване на потреблението. Една от мерките, предприети от производителите като компенсация след поскъпването, е увеличението и на цените на виното. Доста от винарните са намалили количествата на продукцията. Има и фирми, прибегнали до съкращения на персонала.
„Има много сериозна опасност от фалити. Абсолютно всичко поскъпна и ако тенденцията се запази, опасността някои от нас да не издържат е огромна”, категорична бе Мария Стойкова – мениджър на Винарска изба „Златен Рожен” в петричкото село Капатово.
Избата съществува от 2010 година. Произвежда средно между 150 и 180 тона годишно – предимно червено, но и бяло вино, и розе.
„Печалбата значително намаля. За да продължим, се опитваме по всякакъв начин да свиваме разходите, които се увеличиха неколкократно. Още миналата година увеличихме цената с около 7-12%, но не е достатъчно. В началото на годината направихме и съкращения – в момента сме 7 човека, а бяхме 12. Свихме и разходите за реклама. Това са перата, където е най-безболезнено да се ограничават разходите. Иначе няма да сме конкурентоспособни”, обясни Мария Стойкова. Тя уточни, че винарната произвежда главно за ресторантьори. А заведенията бяха първите и най-сериозно засегнати от пандемията и ограниченията заради нея.
„Разчитахме и на винен туризъм, който вече е почти невъзможен за чуждестранните туристи. Значително намаляха и българските туристи. Приходите намаляха с 50%, а дори и с повече от 50%. След настъпването на пандемията има моменти, в които не работим абсолютно нищо”, допълни Стойкова.
Същата е и ситуацията във Винарска изба „Свети Врач” – гр. Сандански. „Приходите непрекъснато намаляват, а разходите се увеличават. Последната ни сметка за ток – от декември, е 3500 лева, а преди това беше 1000 лева. Наред с тока и газта поскъпнаха и другите материали и консумативи. Цените на всичко, от което зависи нашето производство, растат. Бутилките от 1 литър например поскъпнаха с 20 стотинки на бройка. Етикетите, тапите, хартията за опаковане също са по-скъпи. Ние също се принудихме да увеличим цените с 10-20%”, обясни Живко Костов – управител и един от собствениците на избата. Оттам посочиха, че в резултат на ковид пандемията са загубили клиенти – 2-3 фирми в Германия и Полша. Свили са и производството.
„Ние сме малка фирма, със 7-8 души персонал, заедно с охраната, и засега работим. Не вярвам да стигнем чак до фалит, но нищо не се знае. Не знам какво предстои, но криза като сегашната не е имало. Имало е спадове, но до такава степен не е било трудно”, подчерта Живко Костов.
Избата „Свети Врач” е отворена през 1994 година. Годишно продава по около 150 тона червено и бяло вино, като червеното е основно.
Не по-различна е картината и в останалите винарни в района на Петрич и Сандански, с чиито собственици разговаряхме по повод празника Трифон Зарезан (Трифоновден).

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular