Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградВисоките цени тревожат местната власт в Благоевград

Високите цени тревожат местната власт в Благоевград

Градоначалникът Илко Стоянов не изключва учениците да учат онлайн, заради липса на пари

 

Опасения от предстоящия зимен сезон и високите сметки изрази кметът на Благоевград Илко Стоянов. „Най-голямото притеснение за мен са детските градини. И най-много помощ би трябвало държавата да отдели за това нещо. Малките деца са най-важни, защото те ангажират и самите родители. И ако някъде трябва да се търси подпомагане, това е посоката, в която трябва да се мисли”, заяви  пред NOVA градоначалникът. „Отопляват се на газ, следим цената на газа, следим и дали въобще ще има доставки на газ, което също е важно.Алтернативата е на електричество, но не навсякъде имаме готовност. С оглед на Закона за обществените поръчки, не навсякъде можем да проведем поръчки за климатици и можем да не смогнем”, уточни Стоянов.

С училищата ситуацията не изглежда по-добра, но евентуална принудителна ваканция на учениците – в масовия случай, не би довела до принудителен отпуск за родителите, смята кметът на Благоевград.

„В сферата на хипотезите е възможно да се излезе онлайн. Този път обаче няма да бъде поради коронавируса, а заради липса на пари. Така си го представям аз в училищата”, уточни градоначалникът.

Надеждите на Община Благоевград са сметките, макар и по-високи, да останат все пак в границите на възможностите на бюджета. В противен случай ще се търсят спешни решения на момента. „Коментирали сме няколко плана на действие и ако видим, че сметките са прекалено големи ще почнем и да спираме, ако държавата не помогне. Решението е на съвсем друго ниво. Тъй като в момента държавата отговаря  за този ресор , то тя трябва и да се погрижи.Ако сме децентрализирани, както яз искам и ако парите стоят в общините, както аз искам, съм съгласен да нося и отговорността за това нещо”, категоричен е кметът на Благоевград И.Стоянов. Засега не се обмисля спиране на уличното осветление, защото подобна мярка не би гарантирала кой знае каква икономия.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular