Friday, May 3, 2024
HomeРегионБанскоИзненадваща проверка! Вицепремиерът Мариана Николова в Банско

Изненадваща проверка! Вицепремиерът Мариана Николова в Банско

За 8 дни посрещнахме 7600 туристи, от стотици тестове няма нито един чужденец с К-19, каза кметът Иван Кадев

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова отново бе на посещение в Банско. Заедно с кмета Иван Кадев тя провери прилагането и спазването на противоепидемичните мерки. Двамата инспектираха четири от висококатегорийните хотели, където констатираха стриктното спазване на правилата във всички зони, както и готовността за настаняване на заболели туристи в т.н. Ковид стаи. Отлична е създадената организация и на начална станция на кабинковата линия по спазване на дистанция и за дезинфекция на съоръженията, изрази задоволство министър Николова. Тя подчерта, че редовните инспекции доказват, че обектите работят спрямо въведените и утвърдени още през октомври правила от Министерството на туризма. Усилията на държавните ведомства и туристическия бизнес дават своите резултати и затова българските зимни курорти са от малкото отворени в Европа. Министерството на туризма регистрира повишен интерес към зимните ни курорти.

Според министър Николова има голям шанс зимният сезон да продължи до средата на месец април заради голямото количество сняг в планините. Тя заяви, че можем да очакваме доста гости от балканските страни и затова изискванията на здравните власти трябва да се спазват безупречно, а контролът да бъде по-рестриктивен. Не можем да говорим за успешен сезон, но е важно, че имаме сезон, подчерта вицепремиерът. Тя посочи, че се обмисля и възможността на граничните пунктове, там, откъдето влизат чужди туристи, освен изискването за PCR да има и алтернативна възможност за антигенен тест, но това е допълнително решение, което ще се обсъжда със здравните власти. Кметът Иван Кадев сподели информация, че съживяването на туризма в Банско, макар и бавно, е факт. То е било особено осезателно през последната седмица, а в хотелите постъпват нови резервации. „От 27 януари до 3 февруари сме посрещнали 7600 туристи, 3800 от които са от Румъния и 2800 от България. За първи път посрещаме и много туристи от Чехия, които откриват Банско като ски дестинация. Надяваме се тенденцията да се запази. Другата добра новина е, че откакто заработи новата лаборатория в Банско, няма установен нито един положителен резултат от стотиците тестове, направени на чуждестранните туристи”, заяви кметът на Банско.

Министър Марияна Николова, кметът Иван Кадев и маркетинг директорът на фирмата концесионер Иван Обрейков апелираха за стриктно спазване на правилата за каране на ски по маркираните трасета и ограниченията за извънпистовото каране.

Преди ден при челен сблъсък между двама скиори на една от пистите на Тодорка загина 68-годишен мъж. Все още се изясняват обстоятелствата около инцидента, съобщи Иван Обрейков, но е факт, че много скиори карат неразумно, не спазват дистанция, не се съобразяват нито със своите възможности, нито с другите скиори, нито с моментната обстановка. Ски патрулите непрекъснато са по пистите и при забелязано опасно поведение на скиорите им правят забележки, но имат право и да анулират ски картите им, ако застрашават други скиори по пистите, уточнява Иван Обрейков

Министър Николова посочи, че през последните години страната ни все по-често е споменавана като една от добрите дестинации за голф туризъм в Европа и имаме потенциал за развитие в тази посока. Като пример тя посочи района на Банско, където този вид туристически продукт може да се съчетава със ски, бизнес мероприятия, балнео и СПА.

RELATED ARTICLES

Most Popular