Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБанскоВместо на карнавала банскалии обличат кукерските костюми у дома

Вместо на карнавала банскалии обличат кукерските костюми у дома

Докато съседен Разлог ври и кипи от страсти “за” и “против” кукерското шествие „Старчевата”, банскалии решиха да подходят хем традиционно, хем новаторски. Ако разложани се готвят за протести и сблъсъци със силите на реда в първия ден на 2021 г. заради забраната да се облекат с кукерски костюми, банскалии са призовани да ги облекат, но вкъщи и да се снимат с тях. “На празник като за празник. Облечете красиви носии, костюми от страшни бабугерски кожи, накачете „звонците” в къщите си и ги споделете в снимки и кратки видеоклипове на фейсбук страницата на читалището на 1 януари 2021 г. Така символично ще празнуваме заедно. Защото животът винаги побеждава! Защото, мили хора… и това ще мине! Да бъдем здрави заедно!”, апелираха от читалище „Никола Вапцаров-1894”. Публикуването на видеоклиповете и снимките ще започне от 2 януари.

В Банско също има разочарование, че една любима традиция, каквато е кукерският карнавал, е отменена, но има и разбиране за причините. Както казват банскалии – коренът е здрав и дървото ще оцелее. Кметът на община Банско издаде своята заповед за отмяна на всички коледни и новогодишни тържества от Културния календар на общината на 17 декември след неколкократни срещи с неформални обществени лидери, с ръководството на местното полицейско управление и представителите на политическите сили.

„Бабугерите и всички обичаи и ритуали, свързани с надеждите на хората за новата година, са част от нашето битие и от нашата същност като банскалии, като българи, като човеци. Всички те са свързани със здравето и дълголетието, с добруването на семейството, рода и целия град. Всичко на този ден е във възхвала на живота като най-голяма ценност. А на мен и екипа ми ни е вменено като задължение и отговорност да се грижим за него. Взехме трудно решение да предложим на съгражданите ни да празнуваме идването на новата година без кукери. Поканихме на среща организаторите на махалите, като представители на цялата общественост, да обсъдим това. Те категорично подкрепиха позицията ни. За пореден път банскалии показаха, че могат с достойнство да посрещат различните проверки, на които ги подлага животът. Сега най-важно е да го съхраним и затова съветвам всички да спазват препоръките за физическа дистанция. И това изпитание ще мине и отново ще можем да празнуваме заедно така, както само ние умеем. И ще поканим всички да дойдат и споделят празниците ни”, аргументира решението си Иван Кадев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular